Primers intents de la tortuga babaua per niar a les platges de Catalunya

S’han detectat tres rastres d’aquest animal marí al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Fins ara, a la nostra zona mediterrània s’han confirmat 4 nius a Eivissa, Alacant i Múrcia aquest estiu
Imatge dels rastres de tortugues babaua trobats recentment al Delta de l'Ebre | Medi Ambient

 

La tortuga babaua, també coneguda com a tortuga careta (caretta caretta), està sent molt difícil de veure aquest estiu a Catalunya. A aquestes alçades, l’any passat ja s’havien registrat alguns nius a les platges de casa nostra, però de moment ens hem de conformar amb els tres rastres d’aquest animal marí trobats recentment al Parc Natural del Delta de l’Ebre, convertint-se en els primers intents de niar d’aquesta espècie a casa nostra.

 

Així ho ha confirmat el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a través d’una publicació al seu compte oficial de Twitter, on també ha confirmat que, fins ara, a la nostra àrea mediterrània s’han confirmat fins a 4 nius de la tortuga babaua: dos a Eivissa, un a Alacant i un darrer a Múrcia. Uns moviments que, sens dubte, demostren l’activitat natural que hi ha al mar Mediterrani malgrat l’elevada contaminació i impacte de les activitats humanes.

 

 

En aquest sentit, Territori i Sostenibilitat recorda el protocol establert en el cas que es localitzin nius de tortuga babaua a les platges catalanes. Si ens trobem en una situació com aquesta, hem de seguir els següents passos:

 

  • Trucar ràpidament al telèfon d’emergències 112
  • No molestar la tortuga ni esborrar el seu rastre a la sorra
  • No tocar l’animal ni fer-li fotos amb flaix
  • Mantenir el silenci a la zona per no espantar-la i no apropar-s’hi menys de 10 metres
  • No obligar-la a tornar a l’aigua o retenir-la si vol marxar

 

Imatge d'un exemplar de tortuga babaua | Arxiu

 

L’últim niu, trobat a Eivissa

L’últim niu que una tortuga babaua ha post recentment a la nostra zona mediterrània és a Eivissa. Concretament, ahir dimecres, 31 de juliol, a la platja d’Es Cavallet, situada al Parc Natural de Ses Salines de l’illa, un exemplar d’aquesta espècie va pondre fins a 102 ous, segons va informar a través de les xarxes socials el Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears.

 

Es calcula que les petites tortugues naixeran d’aquí a 50 o 60 dies. Tot plegat se suma al niu que una altra tortuga va pondre la setmana passada a la platja d’en Bossa d’Eivissa amb 58 ous, així com una altra posta a una platja d’Alacant i en una altra de Múrcia.  

 

També et pot interessar...

Alliberen 50 tortugues d'estany al Parc Natural del Delta de l'Ebre

"❗ ALERTA: Fins a 57 dones i nens atesos per una intoxicació alimentària a l'Ebre" "🔥 Ja es coneixen les primeres mesures per als afectats del foc de la Ribera d'Ebre"