El Delta de l'Ebre adapta un recorregut per visitar les interioritats dels ullals de Baltasar

La nova ruta circular és d'uns 800 metres i se sumen als 1.800 habilitats fa uns mesos
Ja es podrà circular per l'interior dels ullals de Baltasar | ACN

El parc natural del delta de l'Ebre ha completat el recorregut per l'interior dels ullals de Baltasar que permet oferir una ruta circular i també adaptada per als visitants amb problemes de mobilitat. L'actuació ha suposat la instal·lació d'un tram d'uns 200 metres de passarel·la de fusta, que dona continuïtat al camí ja existent. En total, el nou recorregut circular té uns 800 metres de llargada que se sumen als 1.800 metres habilitats fa uns mesos a la zona de bosc de ribera del mateix espai. La inversió total en aquests dos projectes ha estat d'uns 90.000 euros. Aquest singular espai, amb un ecosistema propi, ha estat objecte de diferents projectes de neteja i restauració des de la seva adquisició pública l'any 2009.

La nova ruta habilitada recorre els principals ullals, surgències subterrànies permanents d'aigua dolça procedent dels Ports i de la serra del Montsià, creuant també l'abundant vegetació que el poblen, amb senillars, nenúfars o boscos d'eucaliptus. Per les seves característiques, es tracta d'un espai de gran valor ambiental, on habiten també tortugues, granotes i aus. Està declarat refugi de pesca i de caça. Durant l'última dècada, i després de la seva explotació antròpica, s'ha retirat la brossa, extret les espècies invasores i se n'han reintroduït d'autòctones.

La primera fase per habilitar el recorregut intern va aprofitar els camins ja existents que permetien accés a diferents ullals. En aquells moments, però, la manca de pressupost va permetre completar el recorregut circular. La segona fase ha suposat obrir un nou pas, amb una infraestructura «més respectuosa» i lleugera, completant l'itinerari amb un tram d'uns 200 metres de passarel·la de fusta i un pas flotant del mateix material per salvar un dels ullals. «Permet introduir-se dins dels hàbitats, dins de la vegetació i fer-ho més proper. Fer un camí, en una zona de torba, suposava compactar molta terra. Quan creixi la vegetació el recorregut quedarà molt a dins de l'espai», explica el director del parc natural, Francesc Vidal.

La posada en servei d'aquesta nova ruta circular, segons remarca el parc, vol donar continuïtat a la implementació de projectes plenament adaptats perquè en puguin gaudir tots els públics, incloses les persones amb problemes de mobilitat. Segons ha recordat la directora territorial del Departament de Territori i Sostenibilitat, Lídia Pino, bona part dels nous equipaments, com miradors o passarel·les del parc natural, ja es troben adaptats. «Està bé que qualsevol persona amb qualsevol circumstància pugui venir», subratlla. En la mateixa línia, el regidor de Turisme de l'Ajuntament d'Amposta, Pep Simó, considera necessari «treballar per fer espais per a tothom», com la instal·lació de panells informatius en Braille.

El parc natural ha completat el tram inicial | ACN

Piròman als ullals

La posada en marxa d'aquest recorregut, però, ha quedat parcialment llastada pels efectes de l'incendi que la vegetació dels ullals va patir el passat 3 de febrer, just abans que comencessin les cremes controlades de senillar que efectua regularment el parc. Un fenomen, segons Vidal, que es produeix de forma clarament intencionada i que es repeteix cada hivern per la mateixa època des dels últims vuit anys.

«És quan la vegetació està més seca, a les tardes, quan la vigilància ja no està tan activa, i en dies de vent de dalt», precisa. Tot plegat té conseqüències ambientals sobre l'espai, on ha afectat àrees diverses àrees de vegetació, i també ha afectat alguns trams de la nova passarel·la. «A la primavera ja no es veurà perquè la vegetació estarà totalment restaurada», ha apuntat.

"🔴 Polèmica al Parlament: Les inversions a l'Ebre, a debat" "🚜 ATENCIÓ: Els pagesos afectats per l'incendi a la Ribera d'Ebre tallaran la C-12"