Torra es mostra preocupat per la irrupció de l'extrema dreta a les institucions

El president lamenta que el PSC no vulgui donar suport als pressupostos de la Generalitat i repta, de nou, Pedro Sánchez a plantejar propostes concretes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha vinculat la lluita per frenar l'ascens de l'extrema dreta a Europa i a l'Estat espanyola amb la dels drets socials, civils i l'autodeterminació de Catalunya. De visita oficial per la comarca de la Terra Alta, Torra s'ha mostrat preocupat per la irrupció dels partits neofeixistes a les institucions, especialment després dels resultats de Vox a Andalusia i les últimes enquestes a l'Estat. D'altra banda, el president ha lamentat també que el PSC no vulgui votar a favor dels pressupostos «més socials» presentats per la Generalitat  i ha negat el suport als estatals per la manca d'iniciativa de Pedro Sánchez sobre els presos, els exiliats i l'autodeterminació. En aquest sentit, ha reclamat al president espanyol que presenti propostes concretes.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Torra està preocupat per l'augment de l'extrema dreta a Espanya

«Ens sentim absolutament solidaris i concernits per aquest augment de l'extrema dreta a l'Estat espanyol. Però per nosaltres, la lluita contra el feixisme i l'extrema dreta és indestriable de la llibertat de Catalunya, del nostre país. Tot és junt: la lluita per les llibertats», ha manifestat el president, davant del «repunt del feixisme» que ha valorat així la irrupció institucional de Vox a Andalusia i les enquestes que pronostiquen un increment electoral a l'Estat per a la formació ultra. «Els drets civils, socials, humans i l'autodeterminació és un tot que va junt. No podem destriar», ha sentenciat.

Torra ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa Celler Batea
Torra ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa Celler Batea | ACN

 

El president s'ha pronunciat en aquests termes des de Batea, on ha inaugurat l'ampliació de les instal·lacions del Celler Cooperativa Agrícola de Batea, després de visitar les poblacions d'Arnes i Horta de Sant Joan al llarg del matí. També s'ha referit a l'estat actual de les relacions amb el govern espanyol i les possibles vies de diàleg que s'hi poden obrir. En aquest sentit, ha explicat que el Govern continua treballant per desenvolupar el document base de 21 punts per portar-lo a una nova reunió que ha de tenir lloc entre mitjan i finals de gener, en un lloc encara per precisar.

Davant d'aquest escenari, Torra ha reptat, de nou, el president espanyol, Pedro Sánchez, a establir un diàleg que sigui «real, creïble i valent». «Nosaltres anem més enllà de reunir-nos per parlar. Sempre hem anat amb papers, documents i propostes concretes. El govern espanyol mai ha aportat res sobre la taula. És hora que el discurs del diàleg aterri sobre fets concrets», ha insistit.

Quim Torra tastant el vi de Batea amb els responsables de la Cooperativa i l'alcalde de la població, Joaquim Paladella
Quim Torra tastant el vi de Batea amb els responsables de la Cooperativa i l'alcalde de la població, Joaquim Paladella | ACN

 

Lamenten la negativa del PSC als pressupostos de la Generalitat

També s'ha referit a la negativa del PSC de donar suport als pressupostos de la Generalitat. «Són els més socials que s'han presentat i responen al que creiem que és el motor de canvi del país, els drets socials», ha argumentat Torra. «Lamentem que el PSC no els presti el suport», ha insistit, abans de reiterar que el Govern no donarà tampoc suport als pressupostos estatals. «Han sortit els presos polítics de la presó? Han tornat exiliats? Ha fet Pedro Sánchez algun moviment sobre l'exercici dret d'autodeterminació de Catalunya? Les respostes són no i la nostra resposta als pressupostos espanyols és que no», ha refermat el president, que també s'ha mostrat partidari d'insistir en la via del diàleg amb el govern espanyol sobre aquestes bases tot i lamentar les «amenaces» que arriben demanant una nova aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola des de l'entorn i part de la militància del PSOE, segons enquestes recents.

Torra, que  ha fet una visita oficial a la Terra Alta, s'ha desplaçat a les poblacions d'Arnes, Horta de Sant Joan, Batea i Gandesa  per veure «com aquestes terres altes saben enfrontar-se amb els reptes de futur, cuidant el medi ambient, la terra i el turisme sostenible». S'ha mostrat «molt content» de constatar la convivència entre tradició i modernitat a la comarca. «Per la República que volem, és imprescindible que des de qualsevol racó de Catalunya es puguin tirar endavant projectes de vida i professionals. Si a la Terra Alta li va bé, a Catalunya li anirà molt millor», ha declarat.

Torra lliga la lluita per frenar l'extrema dreta amb la dels drets socials i les llibertats de Catalunya
Torra lliga la lluita per frenar l'extrema dreta amb la dels drets socials i les llibertats de Catalunya | ACN