La urbanització de la plaça de la Catedral de Tortosa comença a prendre forma

L'obra podria estar llesta al juny quan acabi la museïtzació de l'espai que estarà regulat i vinculat al Museu de Tortosa
Imatge del solar on es construeix la plaça davant de la façana de la Catedral de Tortosa | ACN

 

 

La urbanització de la plaça de la Catedral de Tortosa, un dels projectes més ambiciosos de la ciutat els últims anys, comença a prendre forma amb la ubicació dels fonaments i sabates que han de fixar les restes arqueològiques trobades al solar. És la primera fase d'una obra «complexa» en la qual es crearà una plaça acotada al nivell de la basílica i que donarà continuïtat a tot l'entorn i la plaça posterior de l'Absis.

 

Des de la plaça hi haurà accés a les restes arqueològiques que es museïtzaran en l'últim tram dels treballs, creant un recorregut a l'interior, una sala museu i unes grades per oferir una visió global del complex arqueològic on s'han trobat vestigis de totes les etapes històriques de Tortosa.

 

 

 

La fi de les obres, al juny

L'obra, que té un pressupost d'1,9 milions d'euros, acabarà, segons el primer termini previst, al mes de juny. Com ha explicat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, les excavacions seguiran durant tot el procés d'urbanització. «L'obra és molt complexa i s'anirà informant a mesura que avança, respecte els terminis», ha assenyalat Roigé durant la visita d'obres que ha fet amb el responsable del projecte, Josep Camps.

 

Per a Roigé, després de dècades d'espera per poder dur a terme aquesta actuació, la ciutat transformarà un espai que ha de ser «el rovell de l'ou del centre històric de Tortosa». «És la cirereta del pastís de les actuacions de millora que hem fet i seguim fent per millorar els barris històrics», ha dit.

 

Visibilitat a les restes arqueològiques

El projecte donarà accés perquè siguin visitables les importants restes arqueològiques que van aparèixer al subsòl, entre els quals, un tram de quaranta metres de la muralla romana del segle IV, l'absis d'una església visigoda que podria ser el primer complex episcopal de la ciutat —probablement contemporània del Concili de Tarragona (516)—, una plaça pública que formaria del complex monumental d'un temple —el podi de la qual es va trobar sota l'Hospitalitat de Lurdes—, un complex de salaons per a peix, una llotja de l'Edat Mitjana, o una gran plataforma monumental d'època altimperial que podria pertànyer al Fòrum de la Dertosa romana.

 

Altres troballes han estat les estructures d'èpoques posteriors com la islàmica, restes d'un antic fossar, estructures d'habitatges, monedes, ceràmiques i altres peces significatives que permeten resumir la història de la ciutat dels darrers dos mil anys.

 

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, mostrant els plànols de l'obra de la plaça de la Catedral | ACN

 

 

«Aquí es resumeix la història de la ciutat»

«Aquí es resumeix la història de la ciutat, des de la part romana, la ciutat àrab o la medieval i ens permet descobrir bona part de la nostra història que fins ara no teníem al descobert», ha destacat l'alcaldessa.

 

L'arquitecte Josep Camps ha explicat que el projecte preveu resoldre l'encaix de l'espai situat entre el temple i el riu, integrar-lo en l'entorn donant continuïtat a l'actuació que es va fer a la plaça de l'Absis, i permetre la museïtzació de les restes arqueològiques.

 

Les obres estan en la primera fase, «la més laboriosa», en la qual s'ha de treure l'entrellat del terreny i situar els fonaments de l'estructura. Després s'aixecarà l'estructura de la plaça i, finalment, s'adequarà la part museística. La visita a les restes estarà regulada i vinculada al Museu de Tortosa.

 

 

També et pot interessar: