La CUP cita al Parlament als regants de Riudecanyes i l'ACA

La formació ha citat les dues entitats a la pròxima comissió de Territori | Volen mantenir la pressió per a la constitució de la Taula del Siurana
El pantà de Siurana el passat mes de maig | Clàudia Bonet

 

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i l'Agència Catalana de l'Aigua seran citades a participar en la pròxima comissió de Territori que es desenvolupi al Parlament de Catalunya. Serà el dia 14 de novembre, d'aquí a una setmana justa i ha estat la CUP qui ha citat els representants de totes dues entitats. Per a la formació política vol ser una mostra més que segueixen esperant que es convoqui la Taula del Siurana.

 

El conflicte del Siurana, al Parlament de Catalunya

La pròxima comissió de Territori del Parlament tractarà la situació dels pantans de Siurana i Riudecanyes, però no de manera exclusiva. No es tracta d'una comissió d'investigació i, per tant, s'abordaran diverses qüestions, una de les quals, el conflicte per l'aigua del Siurana. La CUP hi ha citat a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes —gestora, també, de l'assut que permet connectar tots dos embassaments— i l'Agència Catalana de l'Aigua —administració catalana responsable última de la gestió de l'aigua de totes dues instal·lacions—.

 

A l'espera de la Taula Estratègica del Siurana

Una de les eines que s'ha posat sobre la taula per mirar de resoldre la situació és la creació d'una Taula Estratègica del Siurana. Es tracta d'un mètode que es va seguir al riu Ter i que ara es podria traslladar al Siurana. La CUP fa temps que la reclama, i a finals del mes de juliol passat va aconseguir el compromís de l'ACA de constituir-la. També s'hi ha mostrat favorable la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que considera que pot ser una bona mesura si es tenen en compte tots els elements econòmics, socials, jurídics i mediambientals.

 

Carta enviada amb el suport de diversos agents del Priorat al conseller Calvet | Cedida

 

El Priorat pressiona per a la constitució de la Taula del Siurana

La comarca del Priorat tampoc deixarà que s'eternitzi la constitució de la Taula del Siurana. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, el 25 d'octubre es va celebrar una reunió a Poboleda amb una àmplia representació política, social i econòmica de la comarca. La reunió va acabar amb el compromís unitari de seguir exigint a la Generalitat i, en concret, al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que la Taula estratègica sigui una realitat.

 

Les irregularitats en l'ús de l'aigua de Riudecanyes com a teló de fons

Tot plegat arriba mesos després que TarragonaDigital destapés irregularitats en l'ús de l'aigua del pantà de Riudecanyes —una part d'aquesta aigua ve directament de l'embassament de Siurana—. Tal com feia temps que apuntaven algunes entitats ecologistes, documentació pública i oficial, així com declaracions d'alguns alcaldes, demostraven que hi ha Ajuntaments que han estat utilitzant aigua del pantà per a l'ús de boca del poble sense autorització i pagant-la a preu de reg.

 

Això sumat a les sospites d'usos industrials de l'aigua —alguns d'ells, des de la Comunitat de Regants s'afirma que són autoritzats— mantenen la lluita d'ecologistes i prioratins per reduir el volum d'aigua que es desvia de Siurana cap a Riudecanyes. Des de la CUP s'explica que l'objectiu de citar ACA i Comunitat de Regants al Parlament és que puguin explicar-se en relació a la gestió de l'aigua de tots dos embassaments.