Arriba la 41a edició de la Fira de l'Avellana de Riudoms: «És una de les activitats més importants de l'any»

Una de les activitats més destacades és una mostra culinària dalt d'un globus aerostàtic

Imatge d'arxiu de la Fira de l'Avellana de Riudoms de l'any 2022.
Imatge d'arxiu de la Fira de l'Avellana de Riudoms de l'any 2022. | Alba Mariné/Ajuntament de Riudoms
10 d'agost del 2023
Aquest cap de setmana, des del divendres 11 fins al diumenge 13 d'agost, Riudoms celebrarà la 41a Fira de l'Avellana i la 422a Fira de Sant Llorenç. El recinte firal, ubicat al pati de l'Escola Beat Bonaventura, obrirà portes a les sis de la tarda de divendres, mentre que l'acte inaugural es farà a partir de les 20 hores i anirà a càrrec del pagès riudomenc Josep Zacarias Ferré Simeon.

El director de la Fira de l'Avellana de Riudoms, Lluís Aragonès, ha destacat que "la Fira és una de les activitats més importants de l'any al municipi". En aquest sentit, Aragonès ha assenyalat que "ajuda a promocionar el poble i el producte local, més enllà de l'avellana, com pot ser la verdura, l'oli d'oliva, les coques amb recapte i la gastronomia en general".
 

Una edició de la Fira "de transició"

Aquesta nova edició de la Fira de l'Avellana "és de transició, ja que ens agafa enmig d'un canvi de govern municipal", ha manifestat el director. Sobre aquesta qüestió, Lluís Aragonès ha comentat que "hi ha coses que es mantenen respecte d'altres edicions, tot i que en algunes altres hem pogut posar el nostre segell".

Sobre el programa d'activitats, destacat que "es manté l'objectiu lúdic i de gaudi, amb atraccions, paradetes i activitats per a grans i petits". Així mateix, el director ha destacat que "hi ha una nova dimensió, amb tota la qüestió de la sensibilització, interpel·lant el visitant davant l'emergència climàtica just a l'entrada de la Fira".

Aquestes activitats de sensibilització vers els visitants també se serviran de la figura de l'arquitecte Antoni Gaudí, "el nostre fill més il·lustre".
 

La gastronomia, al centre de la Fira

La gastronomia tindrà un paper rellevant en el marc de la Fira de Sant Llorenç amb la Gastrofira, un espai amb presència central. Aragonès ha assegurat que "l'activitat gastronòmica serveix per promocionar el producte local i comarcal". Així, en aquesta Gastrofira hi haurà una vintena d'estands que oferiran degustacions de gastronomia i tastos de vins.

Així mateix, també està previst que hi hagi showcookings, amb reconeguts cuiners de Riudoms i d'altres vinguts de fora vila.
 

Les activitats més destacades: un show culinari dalt d'un globus aerostàtic

Una de les grans atraccions de la Fira de l'Avellana serà el globus aerostàtic que farà vols captius per oferir als visitants un altre punt de vista de l'esdeveniment. Així mateix, també es farà un show culinari a dalt del globus amb una activitat titulada 'Elevant fins al cel la cuina i els productes de Riudoms', a càrrec de cuiners del municipi.

Lluís Aragonès considera que és un dels actes més destacats de la programació de la Fira de l'Avellana i creu que "serà espectacular". En aquest sentit, es retransmetrà en directe en una pantalla gegant que hi haurà a la Gastrofira i també es podrà seguir a través d'Instagram.

A banda d'aquesta activitat, el programa de la Fira de l'Avellana també inclou actes més tradicionals, com la Cursa de sacs d'avellanes, actuacions de grallers, ball de bastons i gegants, així com degustacions i activitats vinculades a la gastronomia. No es poden oblidar tampoc les havaneres, els balls de nit, la visita de la Queta o les activitats esportives.
 

La complicada situació del sector de l'avellana

La 41a edició de la Fira de l'Avellana de Riudoms arriba en un moment molt complicat pel sector de l'avellana, molt afectat per la sequera. El director de la Fira ha assegurat que "hi ha molta preocupació al sector, perquè l'activitat està patint i s'està morint. És una altra llosa damunt del sector de l'avellana".

Aragonès ha afegit que "l'any passat ja es va malmetre la collita i enguany encara és més preocupant". En aquest sentit, ha afirmat que "la qüestió ja no és si hi haurà més o menys collita, sinó que és molt més greu. La qüestió és que hi ha arbres que no donaran fruit mai més perquè s'estan morint".

Sobre el relleu generacional al sector de l'avellana, el director de la Fira ha dit que "és un problema que afectat tot el sector del Camp". Sobre la qüestió, ha ressaltat que "a Riudoms hi ha un gruix de pagesos que són relativament joves i amb entusiasme", tot recordant que "a Riudoms ja no es viu només de l'avellana, es viu també de la verdura".