bona-brossa

La 'Bona Brossa', el programa de recollida selectiva de residus que arriba als municipis

El projecte està en una primera fase de prova, la qual inclou els municipis de Vilanova d'Escornalbou, Maspujols, l'Aleixar i Riudoms

El projecte 'Bona Brossa' és una iniciativa pionera que es troba en una primera fase, la qual es durà a terme en quatre municipis del territori. Està impulsada per Secomsa i el Consell Comarcal del Baix Camp, i compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de cadascun dels municipis participants, l'Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio.  L'objectiu principal del projecte és fomentar la recollida selectiva de residus, per tal d'acostar al territori a la mitjana anual del 60 per cent exigida per la Unió Europea. 

La 'Bona Brossa' és un projecte que vol premiar als municipis que es comprometen amb aquesta causa. Per aquest motiu,  els diners recaptats gràcies a l'increment de recollida selectiva s'entregaran de manera íntegra als ajuntaments dels municipis per tal que els inverteixin en millores per a la ciutadania. Aquest fet requereix l'existència d'un «grup motor», el qual serà la representació del veïnat dels municipis.

Com no pot ser d'altra manera, aquest està format per diversos veïns i veïnes de cadascun dels municipis participants, els quals participen de manera voluntària al projecte. Aquests són els encarregats de proposar i elegir els projectes que es duran a terme  amb els diners procedents de l'increment de la recollida selectiva. A més, amb el suport del Consell Comarcal del Baix Camp i de l'Ajuntament respectiu, realitzen  accions de difusió per tal de garantir el bon funcionament de la 'Bona Brossa'. 

El projecte s'ha posat en marxa a dos municipis, sent el següent l'Aleixar. El pròxim dissabte  4 de maig a les 17.30 hores  es farà l'acte d'inici de la 'Bona Brossa'. A la plaça de la Vila hi haurà un espectacle de màgia per aprendre trucs per tal de recaptar diners amb la recollida selectiva. Posteriorment, el grup motor del municipi explicarà el projecte de parc de salut, que es farà amb diners aconseguits amb l'increment de la recollida. A més,  actuaran els gegants del municipi i es repartiran cubelles i bosses  per a dur a terme l'activitat.

bona-brossa
Presentació del projecte 'Bona Brossa' amb el president del Consell, el representant de Secomsa i els alcaldes i representants municipals | Cedida

 

Vilanova d'Escornalbou va donar el tret de sortida al projecte 

El municipi ha engegat amb unes  xifres exitoses el programa de la 'Bona Brossa', augmentant el percentatge de recollida de residus fins a un 57 per cent durant el mes de gener d'aquest 2019. L'objectiu de Vilanova d'Escornalbou és recaptar un total de 4.160 euros, els quals cobriran les despeses d'adquisició i instal·lació d'un desfibril·lador i de diverses accions més que promoguin la salut entre els veïns i veïnes.

Així doncs, en termes de resultats obtinguts a Vilanova d'Escornalbou, la fracció orgànica ha suposat un salt del 9 al 14 per cent; els envasos lleugers, del 8 al 12 per cent; el paper, del 7 al 12 per cent; i els envasos de vidre, suposant el salt més elevat i, conseqüentment, exitós, del 5 al 15 per cent.

La inversió de Maspujols serà destinada a crear un espai de trobada i convivència

El segon municipi en formar part d'aquest projecte ha sigut Maspujols, el qual es va posar en marxa el passat 6 d'abril. En aquesta ocasió, l'objectiu de l'acció és aconseguir una xifra de 5.500 euros, els quals estaran destinats a la millora de la piscina del municipi, que es pretén convertir en un espai de trobada i convivència.  L'acció ha tingut un elevat ressò entre els veïns i veïnes, els quals han estat convidats a la participació per part de les persones voluntàries impulsores de la 'Bona Brossa'. 

bona-brossa-maspujols
Maspujols va repartir el material del projecte el passat 6 d'abril | Cedida

 

La jornada va comptar amb diverses  activitats d'oci social i cultural  per donar un tret de sortida més amè i carregat d'energia. Maspujols, que actualment es troba en un 25 per cent de recollida de residus, lluita per poder arribar a la mitjana europea. 

Després que l'Aleixar comenci la Bona Brossa  dissabte 4 de maig, properament li tocarà el torn a Riudoms. Amb aquests, es tancarà el cicle de proves del mateix, premiant l'esforç i el compromís de tots els veïns i veïnes participants. Cal destacar, també,  l'esforç dels Ajuntaments  dels municipis, els quals realitzen una important inversió econòmica per  renovar els contenidors de superfície per tal d'optimitzar la recollida dels residus de totes les fraccions.