riu-brugent

Natura, cultura i gastronomia, els grans atractius de les Muntanyes de la Costa Daurada

La Costa Daurada acull una àmplia gamma d'activitats per a tots els tipus de turisme

A la Costa Daurada podràs gaudir de moltes opcions d’oci i lleure. És cert que el mar, les platges de sorra fina i les viles marineres són alguns dels aspectes que primer ens venen al cap quan pensem en aquest destí, però hi ha molt més darrere d'això. Es tracta de les Muntanyes de la Costa Daurada, un entorn carregat d'opcions  per a poder explorar-les i, per descomptat, per gaudir-les, de la millor manera possible. 

La natura és la principal protagonista  d'aquesta destinació, una natura que embolcalla a tots els seus visitants des del primer moment fins a l'últim. A les Muntanyes de la Costa Daurada pots trobar  fonts d'aigua natural, tolls on poder banyar-se, boscos frondosos  que conviden a endinsar-s'hi i a passejar entre els seus arbres, o pobles de muntanya que us enamoraran a primera vista, entre moltes altres coses. 

Les Muntanyes de la Costa Daurada estan només a un pas de poblacions i centres culturals, turístics i d’oci tan importants com Tarragona o Reus, per exemple, o gairebé a tocar de la mateixa costa. D'aquesta manera, en un mateix dia podeu gaudir de les espectaculars platges de Cambrils, Salou o Miami Platja —entre d'altres— i realitzar una ruta senderista o amb bicicleta de muntanya a mil metres d'altitud. 

riu-brugent
El Riu Brugent és un dels llocs més màgics de la zona | RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ

 

Serralades imponents d'oest a est del litoral

Les Muntanyes de la Costa Daurada acullen tres importants serralades: la serra de Llaberia, la serra de Pradell-l'Argentera i la Serra de Prades, que ofereixen una gran combinació de paisatges i espais per a gaudir i descobrir l'interior del Baix Camp. La vegetació d’aquest entorn compta amb pins, alzines, roures, oliveres, avellaners o vinya  —entre d'altres—, que són algunes de les espècies més característiques del  clima mediterrani.

Aquestes tres serralades amaguen en el seu interior llocs tan bonics i interessants com  els Cingles de la Mussara, la Cova de les Gralles, la Roca Foradada, la Mola de Colldejou, la Miranda o el Tossal de Baltasana. Punts del territori que us oferiran un ambient natural i allunyat del soroll propi del dia a dia de les ciutats, alhora que unes vistes panoràmiques que, de ben segur, no us deixaran indiferents.

muntanyes-prades
Les muntanyes de Prades ofereixen unes vistes úniques | RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ

 

Un espai natural amb un elevat component cultural

Els paisatges de les Muntanyes de la Costa Daurada, que podríem descriure com a paradisíacs, han sigut la font d'inspiració d'artistes del mateix territori, com Antoni Gaudí o Joan Miró,  que s’han servit de les espectaculars vistes de racons i elements naturals i patrimonials de la comarca, com les ermites de la Mare de Déu de la Roca i de Sant Ramon de  Mont-roig,  per exemple, per  inspirar-se en la creació de diverses obres. Així doncs, podem veure trets com el característic color roig de la roca o la blavor del cel plasmats a les seves pintures.

La cultura popular  també està fortament lligada a aquest entorn. Un munt de fires i festes se celebren a les Muntanyes de la Costa Daurada; celebracions com les Festes de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp, la Festa Popular del Mandongo  a Capafonts, o les Festes de l'Oli Nou  a molts pobles del Baix Camp, entre d'altres. Totes aquestes celebracions posen de manifest la importància de la cultura i el patrimoni de cadascun dels municipis que es troben a l'interior de la comarca.

L'ermita de la Mare de Déu de la Roca va servir com a font d'inspiració a Joan Miró | cedida

 

La gastronomia és un dels eixos vertebradors del territori

La majoria de pobles de l'interior del Baix Camp compten amb una oferta gastronòmica pròpia i tradicional  amb un elevat component històric, ja que moltes fan al·lusió als àpats tradicionals dels pagesos en èpoques passades, o bé als diversos recursos dels quals disposava la població. Per això, esdevé  un altre dels grans atractius de la zona, ja que a través de la gastronomia podeu descobrir el caràcter i la història de moltes viles. 

Els productes locals traspassen fronteres i són reconeguts per la seva qualitat i tradició a tot arreu. L'oli d'oliva, les avellanes o les patates de Prades, per exemple, tots ells reconeguts amb segells de qualitat i Denominacions d’Origen, són un atractiu més, i molt destacat, per a tots els visitants de la zona.

En definitiva, les Muntanyes de la Costa Daurada són un espai únic i singular, que amaguen un munt d’activitats i sensacions per descobrir, i tot plegat a un pas del mar Mediterrani.