Imatge d'una persona donant de sang

Dona sang al teu concessionari Toyota Autoforum

Per primera vegada, els concessionaris de Toyota es transformen en un centre de donació de sang

Després dels mesos més calorosos i amb el canvi del ritme de vida, les donacions baixen. De cara a tenir una major reserva de sang durant els mesos d'hivern, Toyota Autoforum ha volgut col·laborar amb el  Banc de Sang i Teixits (BDS) de Tarragona per una causa tan noble com necessària: garantir que cap dels hospitals ni pacients que ho necessiti, hagi d'aturar motors per manca de reserves sanguínies.

En aquesta ocasió, la iniciativa ha estat impulsada des de Toyota i han aconseguit que, per primera vegada, els concessionaris voluntaris com el d'Autoforum, es transformin en punts de donació. 

En el cas de Tarragona, la campanya a Autoforum es realitzarà el dia 22 d'octubre. Tots els que hi aneu a donar sang, participareu en el sorteig d'un kit de samarreta i dessuadora Toyota 'Start Your Impossible'.

Com serà la donació?

La jornada de donació a Toyota Tarragona del dijous 22 d'octubre s'organitzarà en dues franges: matí de 10 a 13 hores i tarda de 17 a 20 hores.

El canvi més important en les mesures de seguretat és la reserva de cita per a realitzar la donació. Si vols donar sang al concessionari Toyota Autoforum, caldrà que t'apuntis en el web del Banc de Sang.

Caldrà que escullis l'hora en la qual et vagi millor anar i reservis cita. Un cop apunta't rebràs un missatge/correu electrònic confirmant la reserva i un recordatori, aquell dia, per no despistar-te.

On es farà la donació?

La campanya de donació de Tarragona es realitzarà al concessionari de Toyota Autoforum al carrer Carabia, núm. 5-7, a la urbanització l'Albada. S'hi pot anar amb vehicle privat, ja que disposa d'una bona zona d'estacionament gratuït als seus voltants, o bé en el bus municipal de la línia 34 que té parada just davant.

La situació excepcional d'aquest 2020 ha fet que, durant l'estiu i en les següents setmanes, la necessitat de sang sigui alta amb la represa d'intervencions ajornades durant l'inici de la pandèmia.

Es calcula que, abans que arribi l'hivern, caldran a Catalunya més de 60.000 donacions de sang. Toyota Autoforum ha volgut formar part cedint les seves instal·lacions centrals, que disposen de zones àmplies i ben ventilades, amb totes les garanties de seguretat, per contribuir amb el Banc de Sang a la campanya de tardor.

Concessionari Toyota Autoforum
Els concessionaris de Toyota es transformen en un centre de donació de sang | Toyota Autoforum

Què tenir en compte

- Quan arribis et demanaran que et rentis les mans amb aigua i sabó o amb un gel esterilitzant

- Et donaran una mascareta de protecció i veuràs que els professionals també en la porten.

- A més, ells es canviaran els guants entre donació i donació.

- Tindràs un bolígraf que només utilitzaràs tu. Si vols, pots descarregar des d'aquí el qüestionari  que cal omplir i portar-lo emplenat de casa. Així estalvies temps que pots invertir en l'entrevista prèvia amb el metge que valorarà la teva idoneïtat.

- Et demanaran que mantinguis la distància social en tot moment.

- Et prendran la temperatura

- Recorda que has de portar un  document d'identitat oficial (DNI, NIE, passaport) per donar sang.

- Després de donar, t'oferiran un refrigeri per reposar forces.

Imatge de les noves mesures en les donacions al banc de sang
Imatge de les noves mesures en les donacions al banc de sang | Cedida

Qui pot donar?

Has de saber que pots donar si...

 • Si tens entre 18 i 70 anys i peses més de 50 quilos.
 • Encara que hagis patit hepatitis abans dels 12 anys.
 • Encara que no estiguis en dejú.
 • Encara que tinguis el colesterol elevat.
 • Encara que prenguis algun dels medicaments més freqüents.

Hauràs d'esperar 2 setmanes per donar si:

 • Tens febre o símptomes gripals.
 • Estàs prenent antibiòtics per alguna infecció.

Hauràs d'esperar 1 mes si:

 • Has tingut Coronavirus.
 • Has estat en contacte amb alguna persona amb Coronavirus.

Si encara tens dubtes, pots llegir més consells aquí.

Voluntaris a la darrera campanya de donacions de la marató a Tarragona
Imatge de la darrera campanya de donacions de la marató a Tarragona | Cedida

Per què donar sang o animar a la gent a què hi participi?

Hi ha molts motius per començar a donar sang. El que importa no és quan, sinó començar a fer-ho. Potser ara no n'ets conscient, però en algun moment de la vida algun familiar, algun amic, algú del teu entorn, o fins i tot tu mateix pots necessitar sang per recuperar la salut.

De fet, una de cada cinc persones necessiten sang o components sanguinis al llarg de la vida. Això significa que molts donants acaben sent receptors en algun moment. I significa també que donar sang és contribuir a salvar vides: amb una donació es poden salvar tres vides.

 1. La sang no es pot fabricar i només es pot aconseguir amb donacions altruistes.
 2. Cada dia entre 800 i 1.000 persones necessiten sang a Catalunya.
 3. Es calcula que 1 de cada 5 persones necessitarà sang o components sanguinis al llarg de la seva vida.
 4. Quan dones sang, et sents millor. És un acte altruista i generós i col·labora en la construcció d'una societat més implicada amb el seu entorn.
 5. Quan dones sang ets exemple per a altres i fas difusió de la donació. Això fa qui molta gent s'animi a participar-hi.

El compromís de Toyota Autoforum

Foto de grup del equip de Toyota
La iniciativa neix de la mà de la firma d'automoció Toyota | Toyota Autoforum

La iniciativa neix de la mà de la firma d'automoció Toyota, que es caracteritza per la seva aposta per la integració dels aspectes no només mediambientals, sinó també socials i de bon govern. A Tarragona, els concessionaris Autoforum s'hi han volgut sumar, com ja han fet habitualment en altres ocasions. De fet, l'última campanya es va celebrar tot just abans del confinament, i va consistir en una recollida d'aliments en favor del Banc d'Aliments de les comarques de Tarragona, sota el nom  Proace Solidària, que va aconseguir reunir més de 100 kg als seus concessionaris de la província.