URGENT

CCOO anuncia una vaga general a la indústria química de Tarragona durant la primera quinzena de febrer

Les dues colles ebrenques acaben l’any fent castells de 6

Els Castellers de Tortosa són la colla més en forma de les Terres de l'Ebre | Cedida

Des de l’any 2013, les Terres de l’Ebre aposten per la tradició castellera pròpia. Actualment, existeixen dues colles: els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i els Castellers de Tortosa, que assoleixen estructures de 6. També hi ha hagut els Xics Caleros de l’Ametlla de Mar, que es va dissoldre a principis del 2018 per manca d’efectius.

Dificultats pels Xiqüelos

Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta són la segona agrupació que es va crear a la zona. La idea de posar en marxa el projecte va venir el 2012 quan una sèrie de components dels Castellers de la Sagrada Família, originaris d’Amposta i Deltebre, van decidir aventurar-se a portar els castells en una zona on fins llavors eren desconeguts.

 

El 2019 ha estat complicat pels de la camisa blau delta. Només han pogut descarregar quatre castells de 6 de gamma bàsica. També han treballat el 2de6 i el 3de6 amb l’agulla, estructures que han deixat en intent desmuntat. A més, en moltes diades la colla no ha pogut sortir amb tres construccions de plaça.

 

De cara el futur, els Xiqüelos haurien d’ampliar la gamma de castells de 6 i aconseguir més efectius perquè el projecte no corri perill de desaparèixer. D’altra banda, també hi ha la missió d’apropar la tradició a persones alienes al fet casteller.

Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta han tingut dificultats per completar tres castells de 6 en una actuació | Xiqüelos i Xiqüeles del Delta

Estadístiques de la temporada (A partir del 4de6)

2de6 1d

3de6a 2id

3de6 3d+3id

4de6 1d

Tortosa aconsegueix la gamma alta de 6

Els Castellers de Tortosa van néixer l’any 2015 i dues temporades després van ser reconeguts com a colla de ple dret de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Porten la camisa de color grana des del 2016.

 

L’origen de la colla de la capital del Baix Ebre s’ha de buscar l’octubre del 2014, quan una desena de persones de Terrassa, Amposta i Sant Carles de la Ràpita van començar a fer tallers a la ciutat, i això va derivar a la formació d’una nova colla, amb el suport de l’Ajuntament i altres entitats.

 

La temporada 2019 ha estat similar que la passada. Els tortosins han tornat a completar un castell de la gamma alta de 6. També han sumat set castells bàsics de 6. Finalment, s’han atrevit a provar el 2de6, construcció que han deixat en intent desmuntat.

 

Els objectius del 2020 dels Castellers de Tortosa són mantenir la categoria de 6 pisos. També hi ha el propòsit d’aconseguir fer créixer la massa social i l’interès amb perspectiva que algun dia es puguin afrontar fites superiors.

Estadístiques de la temporada (A partir del 4de6)

2de6 1id

3de6a 1d+5id

3de6 5d+5id

4de6 2d+3id