Un documental vincula el tarragoní Cao de Benós amb una trama de tràfic d'armes amb Corea del Nord

El delegat honorari del país asiàtic ja ha sortit al pas i assegura que el film 'The Mole', de la BBC, és un producte «esbiaixat, escenificat i manipulat»
El tarragoní Alejandro Cao de Benós és la veu occidental de Corea del Nord | ACN

El tarragoní Alejandro Cao de Benós, delegat honorari per Corea del Nord, considera que el documental estrenat per la BBC ahir diumenge, 11 d’octubre, on se’l mostra suposadament facilitant operacions de tràfic d’armes i drogues amb el país asiàtic és un producte «esbiaixat, escenificat i manipulat». «Mai vaig donar el meu consentiment ni vaig ser consultat respecte a figurar (al documental), a participar conscientment o a defensar-me en una entrevista com a tal a la pel·lícula 'The Mole'», explica en un comunicat remès per Cao de Benós a l’agència Efe, després de ser preguntat pel controvertit film.

'The Mole' ('El Talp'), dirigida pel danès Mads Brügger, reprodueix reunions filmades amb càmeres ocultes entre dos homes danesos que simulen ser empresaris i la corporació nord-coreana Korea Narae Trading Corporation (KNTC). KNTC, amb Cao de Benós actuant com a aparent intermediari, suposadament ofereix vendre’ls tota mena d’equipament militar, inclosos míssils Scud o coets antitancs, i també productes per fabricar una droga similar a la metamfetamina.

El delegat honorari de relacions culturals amb Pionyang, que també presideix l’Associació d’Amistad amb Corea (KFA), assegura que «'The Mole' està completament esbiaixada i el seu propòsit no és fer periodisme, sinó sensacionalisme», amb l’objectiu «d’augmentar la facturació i ingressos» de Brügger i la resta de productors. Cao de Benós argumenta que va sospitar d’un dels actors del documental que es va fer passar per empresari i que, per això, va mentir i escenificar les presumptes operacions que es veuen al film, començant «a dir bestieses sobre produir armes».

«Vaig mentir i vaig preparar una ostentació descomunal i una promoció de venda falsa per impressionar-lo, perquè volia obtenir més informació sobre ell i veure quin era el seu veritable propòsit o si realment volia involucrar-se en alguna cosa il·legal», assegura. El president de la KFA afegeix que el govern de Corea del Nord mai li ha proposat involucrar-se «o buscar negocis que involucrin armes i drogues».

L’últim informe del panell d’experts sobre compliment de sancions de l’ONU sobre Corea del Nord publicat el mes de setembre ja va reportar diverses activitats de Cao de Benós com a suposat intermediari de les operacions de KNTC que, segons el document, va fer servir comptes a nom del tarragoní per percebre 7.100 euros. El panell, que diu que «segueix investigant» aquestes activitats, considera que això pot implicar la participació de Cao de Benós en una operació de risc compartit amb Corea del Nord que violaria sancions internacionals.

"La Covid avança sense control en un país veí: 27.000 contagis en un dia" "Espanya, contra les cordes: Científics denuncien falta de transparència amb la Covid"