El Camp de Tarragona, terra de pessebres vivents

Les tradicions nadalenques i les representacions populars del Naixement conflueixen per festes en diversos pessebres vivents repartits per tot el territori. És el moment de descobrir-los.
El preciós Pessebre dels Estels a Masia Castelló. | Antonio Bistouras.

 

Arriba Nadal i amb les festes, els àpats, les vacances escolars i els tions, també els pessebres. La tradició dels pessebres vivents catalans entronca amb la gran implantació del teatre amateur al país. Com en el cas de les representacions de la Passió o els Pastorets, les actrius i actors aficionats encarnen els principals personatges del Naixement i recreen la nit de Betlem segons les escriptures i, sobretot, segons la tradició popular. Avui, el gènere del pessebre vivent viu un boom nostàlgic.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Els millors pessebres vivents de Tarragona

Sant Josep, la Mare de Déu, el nen Jesús, però també els pastors, els fusters, els ferrers o fins i tot els animals prenen part en aquestes representacions estàtiques, que mostren la cara més quotidiana i popular del la celebració litúrgica. Al Camp de Tarragona en podem trobar diversos, amb més o menys trajectòria. En tot cas, una activitat ideal per a les tardes i els vespres de Festes, per sortir a estirar una estona les cames i pair els canelons.

 

1. Pessebre dels Estels a Masia de Castelló

El de Masia Castelló és un dels pessebres vivents destacats. | Antonio Bistouras

 

 

Des de principis de segle, l'Associació Masia de Castelló de Vandellòs gestiona i condiciona aquest antic nucli de població abandonat des de 1950 i enclavat entre les muntanyes que clouen el Camp de Tarragona pel sudJuntament amb el treball arqueològic l'Associació té cura dels carrers i de les cases, promociona el valor històric del poble abandonat i hi organitza activitats durant tot l'any.

 

El Pessebre vivent és l'activitat estel·lar de Masia de Castellóamb ja vint anys de trajectòria. L'entorn i l'encant intrínsec del poble n'és el principal atractiu. Marc escènic perfecte per a la representació dels quadres bíblics però també dels antics oficis de muntanya. El poble pren vida de nou amb la reproducció del treball dels forners, els barbers, els matalassers o els basters. En les vint edicions del Pessebre dels Estels, s'han representat, amb les eines i indumentàries originals, gairebé cinquanta oficis diferents.

 

Més de tres-centes persones, amb implicació total del poble i de l'Associació, prenen part en aquest singular pessebre, que també ofereix algunes escenes parlades i en moviment. Enguany se'n faran quatre passis, tots a les 18h, els dies 23, 26, 29 i 30 de desembre. Entrades per 8€ (5€ els nens de 4 a 9 anys) en venda al web de l'Associació.

2. Pessebre vivent dels Racons de Constantí

El Pessebre vivent dels Racons de Constantí. | Cedida

 

 

Anem a Constantí, on per tercer any consecutiu s'hi representa un dels pessebres vivents més joves de Tarragona. En les dues primeres edicions, un grup d'actors aficionats provinents de la tradició dels Pastorets representaven dotze escenes del Naixement als baixos de la casa pairal de Cal Valent.

 

En l'edició d'enguany hi trobem moltes novetats. El pessebre s'estén per Constantí i les 9 escenes, més àmplies que en les edicions anteriors, estan repartides per espais i racons emblemàtics del poble. S'hi ajunten entre 60 i 70 persones entre actors, tècnics i auxiliars, tots treballant de manera altruista. És gratuït i, a més, s'ofereix al final del recorregut un petit tast de productes locals. No hi ha excusa per no fer cap aquest Nadal a Constantí. Dues sessions per Sant Esteve (a les 19h i 20h) i quatre passis més el dia 30 de desembre ( a les 18h, 18:45h, 19:30h i 20:15h). Punt de trobada a la plaça de l'Església.

3. Pessebre vivent de l'Espluga de Francolí

Escena del pessebre vivent de l'Espluga de Francolí. | Cedida

 

 

Una prevenció inicial: no aneu enguany al pessebre vivent de l'Espluga perquè no el trobareu. El pessebre té una periodicitat biennal i les pròximes representacions no tindran lloc fins al Nadal de 2019. Tot i això, val la pena citar-lo com un dels més populars de Tarragona.

 

Des del 1967, quan es va fer la primera representació a dins de la Cova de la Font Major, hi ha hagut una gran tradició de pessebres vivents a l'Espluga de Francolí. Es feia per primer cop un ús cultural d'aquest espai natural únic, amb gran èxit de concurrència. Però el pessebre no va tenir continuïtat per manca de suport econòmic. Es va recuperar a partir de 2009, pels barris de Capuig i el Castell, ampliant-se en les dues darreres edicions per tot el nucli antic del poble.

4. Pessebre vivent de la Pobla de Montornès

El pessebre vivent de La Pobla de Montornès és un dels grans atractius del Baix Gaià | La Xarxa

 

Un altre dels clàssics i el més veterà dels pessebres vivents que s'han celebrat ininterrompudament al Camp de Tarragona. Des de 1976, als voltants de l'ermita de Montornès al Baix Gaià s'hi escenifica aquest pessebre parlat i en moviment. Es fa servir vestuari, attrezzo i músiques tradicionals. Els quadres representats han evolucionat al llarg dels anys, amb incorporacions espectaculars com l'infern o un salt d'aigua, i ha esdevingut un recorregut de 500 metres al voltant de l'ermita.

 

Tindrem un guia per aquest itinerari, anomenat el Vell Pastor, que és com un punt d'informació interactiu i també vivent. Cada recorregut té una duració de tres quarts d'hora i cal respectar els torns. Per a aquesta 43a edició hi ha programats quatre passis les tardes de cadascun dels dies següents: 23, 25, 26, 30 de desembre de 2018 i 1 i 6 de gener de 2019, per tancar les festes. S'esperen més de 3.000 visitants en aquesta cita nadalenca ineludible.

5. Pessebre vivent de Valls

La vuitena edició del Pessebre Vivent de Valls arriba carregat d’història i espectacle teatral. | Ajuntament de Valls / Pere Toda

 

Després d'haver hagut de suspendre l'edició de 2017 per culpa de les fortes ventades, el pessebre vivent torna a la capital de l'Alt Camp. Al nucli històric de la ciutat i al voltant de l'Església de Sant Joan ofereix la representació dels quadres del Naixement, escenes nadalenques, dansa i música en directe. Serà ja la vuitena edició d'aquesta tradició no gaire llarga en el temps però que ha arrelat amb força entre la societat civil vallenca.

 

Si les inclemències meteorològiques no ho impedeixen, el pessebre de Valls prendrà vida el dia 21 de desembre de 18h a 20h i els dies 22 i 23 de 17h a 19h. Preu d'accés 5€ (3€ si s'adquireixen les entrades abans del dia 20 a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà). Una bona oportunitat per descobrir el pessebre vivent urbà més important del Camp de Tarragona.