La demarcació de Tarragona viu el punt àlgid de la Setmana Santa aquest Divendres Sant

La professó de les Tres Gràcies omplirà la plaça de la Sang de Reus, mentre que la processó del Sant Enterrament celebrarà els seus 475 anys pels carrers de la Part Alta de Tarragona

  • Imatge d'arxiu de la professó de les Tres Gràcies l'any 2023 -
Publicat el 18 d’abril de 2025 a les 06:00

Aquest divendres 18 d'abril, la Setmana Santa arriba al seu punt àlgid arreu de l'Estat espanyol i, també, a la demarcació de Tarragona. En dues de les ciutats principals, Tarragona i Reus, el Divendres Sant comença ja ben d'hora amb el Solemne Viacrucis; sortint de la plaça del Rei, en el cas de la capital tarragonina, i des de la parròquia de Sant Joan, a la capital del Baix Camp, on la tradició suma ja 125 anys.

Al llarg del matí, l'activitat a Tarragona se centrarà en els diferents oficis religiosos, inclòs el Sermó de les Set Paraules, a l'ermita de Sant Magí. A partir de les 16 hores, els Armats de la Sang donaran inici a la recollida de misteris i cada confraria se situarà en els seus llocs habituals per tal de rebre les oracions; i ja, a dos quarts de vuit, començarà la Solemne Processó del Sant Enterrament, amb sortida des de la plaça del Rei, i recorrerà els carrers de la Part Alta, on aquest Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional celebrarà els seus 475 anys d'història.

  • La Processó del Sant Enterrament de Tarragona surt aquest divendres 18 d'abril des de la plaça del Rei.

A Reus, després dels diferents viacrucis, els Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang faran l'exhibició de la cohort romana i, a dos quarts de dotze, començarà la Solemne Processó de l'Agonia, seguida de la Solemne Funció de l'Agonia, amb les Set Paraules de Jesús; i arribarà, així, un dels moments més destacats de la Setmana Santa reusenca, a les 14.30 hores, amb la Solemne Professó de les Tres Gràcies des de la Prioral de Sant Pere. Ja al vespre, els carrers del centre seran espectadors de la Solemne Professó del Sant Enterrament, celebrada a la ciutat des del 1557 i que des de la Reial Congregació treballen perquè sigui reconeguda com a patrimoni nacional.

Gairebé cinc segles de tradició, cultura i fe a Tarragona

Aquest 2025 és un any especial a Tarragona, ja que la Processó del Sant Enterrament celebra el seu 475è aniversari. És, de fet, la més antiga de Catalunya, ja que va sortir per primera vegada l'any 1550, cinc anys després de la fundació de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, organitzadora de la cita. Enguany unes 2.500 persones sortiran a la processó, en la qual participen els Armats de la Sang, les 13 associacions de Setmana Santa amb els seus respectius passos, així com la Banda Unió Musical de Tarragona i les autoritats.

El Sant Enterrament és el moment més solemne de la Setmana Santa de Tarragona, reunint milers de persones als carrers i places de la Part Alta. Comença a les 19.30 hores des de l'església de Natzaret, a la plaça del Rei, i s'allarga fins a la mitjanit. Unes hores abans, a partir de les 16 hores, comença la recollida dels misteris. En aquest acte, que cada any guanya adeptes, els Armats de la Sang recorren diversos punts de la ciutat per indicar als passos, als quals fan una salutació, que ja poden iniciar el seu recorregut cap a la plaça del Rei.

 

 

  • Un dels passos de la processó del Sant Enterrament a Tarragona l'any 2024

 

Durant unes hores, els carrers de la Part Alta de Tarragona s'omplen de silenci, reflexió i respecte al pas de la processó. En aquest sentit, el Sant Enterrament és una expressió de fe, espiritualitat i devoció que reuneix creients i no creients. Però no és només això, perquè també és una mostra de cultura i patrimoni, ja que els passos que simbolitzen els moments més importants de la Passió són autèntiques obres d'art.

Una de les fites que vol aconseguir la Sang amb la Processó del Sant Enterrament és que recuperi el reconeixement de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, perdut fa uns anys quan la Generalitat va requalificar l'acte com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. Per això, enguany, la bandera principal de la confraria tindrà com a portador el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull.

Les Tres Gràcies, eix central de la festivitat reusenca

La professó de les Tres Gràcies és una de les celebracions més emblemàtiques de la ciutat de Reus i, sens dubte, un dels actes que més identifica la seva Setmana Santa. Les primeres documentacions de la tradició daten del segle XVIII i, des del 2010, està declarada per la Generalitat de Catalunya com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

Pel que fa a la tradició de girar la imatge del Sant Crist cap al poble està documentada des del 1907, quan sembla que Josep Colom i Marca, portador aquell any, es va aturar i es va girar -per primera vegada- abans d'entrar a la Parròquia de la Puríssima Sang, perquè la ciutadania pogués "simbòlicament" demanar millor les seves peticions, "les tres gràcies".

  • Imatge d'arxiu dels Armats de la Sang durant la professó de les Tres Gràcies el 2023

Els Homes de Ferro, anomenats també el bon lladre i el mal lladre, custodien la imatge del Sant Crist, tant durant el trasllat com en la funció de l'Agonia. Són dos penitents característics de la Setmana Santa reusenca, que van vestits amb arnesos de combat del segle XVI, força pesats. Es considera que tenen origen medieval, precedents dels actuals Armats, i que ja d'antic custodiaven la imatge en les professons, i segurament van ser incorporats procedents d'altres celebracions.

Les Tres Gràcies consisteix en el trasllat, cada Divendres Sant, de la imatge del Sant Crist de la Sang des de la Prioral al seu temple, i inclou les professons del migdia, amb la processó de l'Agonia i la Funció de l'Agonia, per culminar amb l'acte final a la plaça de la Sang. Des del 1784, quan més o menys sembla que ja estava reglamentada la desfilada, només es va interrompre durant la Guerra Civil i fins a mitjan anys quaranta -per restablir la imatge i el temple incendiats-, i ha anat incrementant la seva popularitat a la ciutat.