Catalunya registra 23 nous rècords de calor dijous amb més de 40º a molts punts

Les temperatures es van disparar ahir amb moltes zones de l’interior assolint o superant aquesta xifra. Ambient tòrrid que avui anirà a més, ja que arriba el pic de l’onada de calor
L'onada de calor és extrema i la gent intenta refrescar-se com pot | EFE

 

El plat fort de l’onada de calor el tenim totalment al damunt i ahir dijous ja es van assolir 23 rècords de calor a tot Catalunya amb moltes màximes que van assolir o superar els 40º a l’interior i es va fregar aquest valor al prelitoral. Unes xifres escandaloses per trobar-nos en un mes de juny que avui poden créixer encara més, ja que aquest divendres les temperatures toquen sostre.

 

 

En concret, 23 estacions de les 145 que té instal·lades per tot el territori el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van assolir el seu rècord de temperatura màxima de tota la seva història. A més, d'aquestes estacions, gairebé la meitat, 70, van assolir el seu màxim en un mes de juny. Tots aquests punts de mesura tenen més de 10 anys de registre de dades, cosa que dona fe de la calor excepcional i històrica que estem vivint aquests dies. Destaca el rècord d’Oliana, a l’Alt Urgell, que, juntament amb Lleida, van assolir ahir els 42º, la temperatura màxima més alta en un mes de juny a Catalunya mai vista abans. Aquesta és la taula amb els 23 punts on ahir es van assolir rècords:

 

 

 

 

Calor extrema i màxima alerta per l'alt risc d’incendis

Aquest divendres les temperatures toquen sostre i de ben segur que es tornaran a batre molts rècords, ja que la majoria de màximes es mouran entre els 37º i 42º a l’interior i punts del prelitoral, sense descartar localment algun 43º, sobretot a Ponent. A la costa s’assoliran valors d’entre 31º i 36º amb xafogor. Un ambient sufocant arreu que manté en alerta vermella quasi tot Catalunya, tal i com es veu en el mapa d’avisos del SMC per avui:

 

 

La nit anterior ha estat tropical, de molt mal dormir en alguns punts, amb mínimes entre 20º i 25º en general, localment més altes. Una situació d’extrema calor que empitjora el risc d’incendis de cara a avui, raó per la qual s’han tancat els accessos a sis espais naturals per prevenció, que són Montserrat, les Gavarres, les Cadiretes, el Montsec, el Montsant i els Ports. Aquest és el mapa del Pla Alfa dels Agents Rurals per avui:

 

 

Previsió per a l'incendi de la Ribera d'Ebre

Pel que fa a la previsió per a l’incendi de la Ribera d’Ebre, que segueix cremant fora de control amb més de 6.000 hectàrees calcinades, aquesta nit ha refrescat, ha pujat la humitat i ha encalmat el vent, cosa que ha ajudat a encerclar les flames. No obstant, avui s’esperen condicions meteorològiques molt adverses amb calor extrema del voltant de 40º, baixa humitat a partir del migdia i vent de marinada que, afortunadament, serà més fluís que els últims dies.