L’indret més gèlid del planeta arriba fins als -98º

Aquesta dada s’ha registrat a l’Antàrtida, on científics van analitzar la temperatura més baixa detectada mai a la Terra. Els experts asseguren que aquest valor és el més fred possible
És extremadament complicat que les temperatures puguin baixar per sota d’aquest -98º | Arxiu

 

Durant el mes de juliol de l’any 1983 es va registrar la temperatura més gèlida de la Terra que es coneixia fins fa poc amb -89,2 ºC, per una estació meteorològica, concretament a la Base de Vostok, a la Rússia de l’Antàrtida Oriental. No obstant això, una expedició científica liderada per Ted Scambos i altres experts van realitzar una anàlisi de les dades provinents de diferents satèl·lits d’observació del nostre planeta per observar si s’enregistraven valors de temperatura més baixos. El grup de científics va trobar gairebé 100 localitzacions que van arribar a assolir els -98 ºC a la superfície del continent antàrtic.

 

Aquest nou estudi analitza les dades dels objectes artificials entre el 2014 i el 2016 a través de l’instrument MODIS. Aquest funciona a través del satèl·lit Terra i l’Aqua, de la NASA, i del Polar Operational Environmental Satellite, un instrument de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (EUA). A partir d’aquesta eina els investigadors van observar que els termòmetres baixaven normalment per sota dels -90 ºC gairebé cada hivern a la superfície de la neu i a zones de la gran esplanada antàrtica que es trobava a més de 3.500 metres per sobre del nivell del mar.

 

Durant el mes de juliol de l’any 1983 es va registrar la temperatura més gèlida de la Terra que es coneixia fins fa poc amb -89,2 ºC | Arxiu

 

És molt complicat que se superi el rècord

El grup de científics va corroborar que els registres més freds que tenien lloc en petites fondalades o en depressions poc profundes de glaç antàrtic oscil·laven en un període llarg de temps. No obstant, és extremadament complicat que les temperatures puguin baixar per sota d’aquest -98º encara que les condicions meteorològiques extremes duressin unes quantes setmanes, segons el científic Ted Scambos.

 

Aquest investigador forma part del Centre Nacional de Dades sobre la Neu i el Gel (NSIDC), de manera conjunta amb l’Institut de Cooperació per la Investigació en les Ciències Mediambientals de la Universitat de Colorado, als Estats Units. L’expert va demostrar que els termòmetres que assolien els valors més baixos del nostre planeta no únicament succeeixen amb cel serè, sinó que també quan l’aire es troba molt sec de forma persistent.

 

També et pot interessar...