Moltes espècies estan en perill d'extinció per culpa de la mà de l'home

Una nova aplicació per a mòbils que salva les tortugues marines

L'app ‘Caretta a la vista’ podrà donar l’alerta sobre la nidificació d’aquests animals marins a les platges de la península Ibèrica

Caretta a la vista’ es tracta d’una aplicació per a mòbils amb la finalitat de protegir les tortugues marines a tota la península ibèrica. Concretament, aquesta nova eina amb segell català permet donar avís de manera instantània de l’albirament de rastres de tortuga, d’una femella ponent ous, del desplaçament de les cries a l’aigua. Aquest projecte també ens informa de les condicions i el nombre dels nius. L’aplicació s’ha creat amb la idea d’unir la tecnologia amb la conscienciació, davant la fragilitat que presenten aquests animals de medi aquàtic.

Aquesta ‘app’ és un projecte establert de la mà d’Elena Abella, experta en tortugues marines i membre del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i de la coordinadora Mireia Aguilera, llicenciada en Ciències del Mar i mànager del projecte R&D.

La nova aplicació per a mòbils entrarà en funcionament aquest estiu per aquells usuaris que disposin del sistema operatiu Android. No obstant, no serà implementada totalment fins a finals del 2019. Amb aquesta ‘app’ es podrà garantir que es respecti i no s’interfereixi en la vida dels animals i poder avisar als tècnics encarregats de cuidar-les.

 

El projecte estudia les tortugues verda i babaua

Concretament, el projecte d’Elena Abella i Mireia Aguilera es basa en l’estudi de la tortuga verda i la babaua, ja que la crisi climàtica és una de les causes més probables de la presència més habitual d’aquests animals a les costes espanyoles darrerament. La tortuga verda és considerada espècie en perill i la babua, espècie vulnerable.

A partir d’un vídeo s’expliquen les característiques d’aquests animals aquàtics, així com les actuacions que proposa ‘Caretta a la vista’ per tal de no posar en perill aquestes tortugues. Les impulsores de l' ‘app’ ens expliquen mesures sobre com actuar en cas de trobar-nos en aquesta situació, com ara no tocar-les no fer fotografies amb flaix per tal de no enlluernar-les i evitar que ens vegin.

Referint-se al projecte d’aquesta aplicació, Abella explica: «També vol millorar els protocols d’actuació i reduir el temps de reacció entre l’avís i l’actuació, que és la clau per assegurar l’activitat de les tortugues».

També et pot interessar...