El cineasta d'Alcover acusat d'abusar d'una menor surt en llibertat provisional

El cineasta alcoverenc , Martí Guarch, està investigat per agredir sexualment una menor de 12 anys i tot i sortir en llibertat, el tribunal ha imposat mesures cautelars

01 de juny del 2023
Actualitzat a les 18:40h
Martí Guarch, en una imatge d'arxiu
Martí Guarch, en una imatge d'arxiu | Viquipèdia
L'Audiència de Tarragona ha estimat parcialment el recurs d'apel·lació interposat pel director de cinema MartíGuarch, de 23 anys, privat de llibertat des del mes de març per la presumpta agressiósexual a una menor durant dos anys.

La magistrada ha decretat la seva llibertat i li ha imposat una fiança de 25.000 euros i l'obligació de comparèixer cada quinze dies als jutjats, com a mesures cautelars. Alhora, el tribunal també li ha prohibitresidir en el mateix municipi de la víctima i comunicar-s'hi i acostar-s'hi a menys de 500 metres durant el termini inicial d'un any. La jove tenia dotzeanys quan va patir les suposades agressions.

El cas va fer-se públic el passat mes de març quan la menor va decidir denunciar els fets. La causa està oberta per un delicte continuat d'agressiósexual a menor de 16 anys. La víctimaactualment14 anys.

Guarch va ser detingut al mes de març i des de llavors estava en presóprovisional, comunicada i sense fiança.

La seva defensa va presentar un recurs d'apel·lació a la decisió judicial en el qual va al·legar que no hi havia "justificació suficient" per una mesuracautelar "tan excepcional". Divendres passat, es va celebrar la vista, en la qual el ministeri públic i l'acusació particular, representada pels pares de la menor, es van oposar a aquest recurs.

Sense perill de fuga


En la seva resolució, la jutgessa considera que existeix una "base prou sòlida", obtinguda durant la fase instructora policial i judicial, que pot sustentar la imputació del delicted'agressió sexual a menors de setze anys, de forma presumpta. "L'investigat ha negat els fets, però insistim que en aquest moment inicial del procediment, els indicis aconseguits a partir de les diligències doten de solidesa al judici de tipicitat que serveixen de fonament per a l'adopció de les mesures cautelars del delicte d'agressió sexual", argumenta. Amb tot, indica que aquestes mesures requereixen proves i no només indicis.

A més, la magistrada assenyala que no s'ha identificat risc de fuga més enllà del "genèric" per les possibles penes, ja que l'investigat està arrelat tant en l'àmbit familiar, personal, social i professional. Per això, afirma, disminueix "el plus" de risc de fuga. Pel que fa a la possible reiteració del delicte, remarca que només hi ha la denúncia de la menor i que no se n'han interposat cap més contra l'home. També diu que l'investigat ha tancatl'escola on feia de professor d'arts escèniques i que no té antecedents penals ni policials.

En l'escrit, la jutgessa al·lega que davant la necessitat d'assegurar els mitjans de prova, com el telèfon mòbil o el portàtil intervinguts, "no hi ha perill que hi pugui accedir ni influir en els testimonis que ja han declarat". Finalment, manifesta que s'ha de protegir la víctima "donada la gravetat" dels fets denunciats i pel fet que ambdós resideixen a Alcover. També perquè la noia és menor d'edat.

Per tot plegat, el tribunal afirma que "no considerem idònia, necessari ni proporcional" la mesura de presópreventiva i, per això, li ha concedit la llibertatprovisional. A banda de la prohibició d'acostar-se i comunicar-se amb la víctima durant un any, així com la prohibició de residir a la mateixa població, la jutgessa també ha imposat les mesures cautelars de la retirada del passaport, la prohibició de sortir del país i l'obligació de comunicar el canvi de domicili.