PSC i Ara Reus anuncien un acord de govern

La suma no arriba a la majoria absoluta, però desactiva les maniobres per aconseguir una alternativa al govern socialista

Sandra Guaita i Daniel Rubio escenifiquen l'acord de govern al qual han arribat
Sandra Guaita i Daniel Rubio escenifiquen l'acord de govern al qual han arribat | Jordi Olària Gras
01 de juny del 2023
Actualitzat a les 21:19h
ACTUALITZACIÓ 21.00 h

El PSC i Ara Reus han tancat un acord de govern per al pròxim mandat que continua obert a la incorporació d'altres partits. Tant és així, que les reunions que mantinguin a partir d'ara les faran conjuntament com un sol equip de govern i no com dos partits. Sandra Guaita ha anunciat el pacte com "un acord basat en un model de ciutat".

Ha afegit que se centra "en el model de ciutat que volem desenvolupar no tan sols els pròxims quatre anys, sinó també de cara al futur". Les línies programàtiques principals, ha aclarit, són les eines de promoció econòmica, la voluntat de situar "les persones al centre de les nostres polítiques", la sostenibilitat i la seguretat. La candidata del PSC afirma que "ha sigut molt fàcil trobar punts d'acord", un fet que corrobora Daniel Rubio.

Ha apuntat, també, que "la ciutadania diumenge va parlar i una candidata va guanyar àmpliament les eleccions". Guaita admet que "numèricament és veritat que hi ha altres sumes, però són il·lògiques; buscar acords que no tenen sentit ens semblaria surrealista". S'ha referit, així, a les trobades exploratòries que hauria dut a terme ERC per trobar una majoria absoluta alternativa que li donés l'alcaldia.

 

Reclamen a ERC que escolti què va dir la ciutadania

Amb l'acord del PSC i Ara Reus, i descartant Vox, l'única opció que quedaria és una suma entre ERC, Junts, PP i CUP. Rubio ha declarat que "quan es parla d'un govern amb CUP i PP, el que sé és que no és convenient per la ciutat, que necessita estabilitat", ha reblat. Guaita ha recordat que "nosaltres i Ara Reus vam créixer en vots, i hi ha altres forces que van decréixer contundentment", ha sentenciat la candidata socialista.

Considera que "ells haurien de fer una reflexió de què ens va traslladar la ciutadania". Un punt de vista que comparteix Rubio, que ha apuntat que "cal saber entendre què ha manifestat la ciutadania a les urnes". Pel que fa a l'acord amb el PSC, ha apuntat que "tenim un primer dibuix d'un cartipàs municipal prou avançat, entre el 80% i el 90%".

Un detall que Guaita ha matisat assegurant que no s'ha concretat qui s'encarregarà de cada regidoria, sinó que s'ha començat a plantejar quines regidories hi ha d'haver. Aquest pacte entre el PSC i Ara Reus (que no suma majoria absoluta) continua obert a poder incorporar més integrants. Més enllà de Vox, descartat com a soci per tots dos partits, Rubio marca una segona línia vermella, la CUP, un vet que Guaita coneix, tot i que des del seu partit no s'havia considerat així.

Guaita assegura que "amb cadascuna de les formacions polítiques tenim punts d'acord i els estem buscant; continuarem treballant fins al dia 17 i després del 17". És quan, arreu de l'Estat, es constituiran els nous Ajuntaments i, per tant, no descarten que s'incorporin més socis després d'haver començat el mandat.

NOTÍCIA ORIGINAL 17.49 h
 

Sandra Guaita i Daniel Rubio en imatges d'arxiu durant entrevistes amb TarragonaDigital Foto: Laia Solanellas

 

L'acord PSC-Ara Reus pràcticament desactiva l'alternativa que buscava ERC

El PSC i Ara Reus anunciaran, aquest dijous al vespre, "un primer acord de govern" per al pròxim mandat. Sandra Guaita, candidata socialista, ha fet valer haver guanyat les eleccions i s'ha avançat a altres maniobres. Daniel Rubio, cap de llista d'Ara Reus, ja havia plantejat en campanya electoral la possibilitat de canviar de socis de govern.

Passades les eleccions municipals de diumenge passat s'han celebrat trobades i reunions entre gairebé totes les forces del nou consistori. El PSC, com a força més votada, s'erigia en l'impulsor d'aquestes converses, tot i que ERC ha intentat trobar alternatives que deixessin els socialistes fora del futur govern. Principalment perquè fos Noemí Llauradó la pròxima alcaldessa de Reus.

La candidata republicana va deixar clar, durant la campanya electoral, que havia de ser la llista més votada qui encetés els contactes. Tot i això, diverses fonts confirmen que el partit ha mantingut reunions o trucades amb Junts, amb Ara Reus, amb el PP i amb la CUP, a més de la trobada a la qual els va convocar el PSC. L'objectiu d'ERC era reeditar el pacte de govern d'aquest mandat que ara acaba (Junts, ERC i Ara Reus).

El cas és que, amb la pèrdua de regidors dels republicans i dels postconvergents, no sumen majoria absoluta. Per solucionar-ho s'hauria interpel·lat la CUP —que insisteix que no pot posicionar-se fins que no s'hagi pronunciat l'assemblea— i, fins i tot, el PP, almenys en clau exploratòria. L'acord entre el PSC, amb 8 regidors, i Ara Reus, amb 2, tampoc arriba a la majoria absoluta.

Tot i això, compta amb l'avantatge que suposa, a l'hora de constituir l'Ajuntament, tenir la força més votada. Havent-se assegurat Ara Reus com a soci, deixa una única possibilitat aritmètica per a ERC que sembla políticament improbable. Necessitaria sumar els seus 5 regidors, els 5 de Junts, els 2 de la CUP i els 2 del PP per arribar als catorze que marquen la majoria absoluta, necessària per desbancar Sandra Guaita.