1 de 10
MEDI AMBIENT

Tarragona comença a aplicar restriccions per la sequera: Tots els detalls

Sant Magí, la festa major petita de la capital tarragonina, també es veurà afectada per les restriccions

Les restriccions a Tarragona s'aplicaran des d'aquesta mateixa setmana. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 6 de juny de 2023 a les 15:15 |
L'Ajuntament de Tarragona tancarà les dutxes i els rentapeus de les platges de la ciutat aquesta setmana, quan està previst que entri en vigor la situació d'alerta per sequera hidrològica decretada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquesta és la mesura que la conselleria de Medi Ambient ha afegit al paquet de restriccions de l'ACA.

Així mateix, la consellera de Medi Ambient en funcions, Eva Miguel, ha anunciat que, ara com ara, l'aposta és no dur a terme la Revetlla Remullada que se celebra en el marc de les festes de Sant Magí, el pròxim més d'agost.


Miguel ha dit que "fem una crida a la població a fer un ús responsable de l'aigua i, en aquest sentit, considerem que en la situació en la qual ens trobem les activitats recreatives amb aigua no tenen sentit".
 

Comitè municipal de sequera

La consellera Eva Miguel ha apuntat que tant el tancament de les dutxes de les platges com la resta de mesures d'estalvi d'aigua que s'aplicaran s'han avaluat aquest dimarts al matí al recentment constituït comitè municipal de sequera format per diverses àrees municipals implicades.


Un cop entri en vigor la situació d'alerta per sequera, el reg de les zones verdes només es podrà fer de les 20 a les 8 hores, alhora que s'evitarà activar-lo en moments de pluja. Per aquest reg s'ha de fer servir la dotació mínima indispensable. El reg particular a les comunitats veïnals i a les grans instal·lacions, com els càmpings. només es podrà fer dos dies a la setmana, els dimarts i els dissabtes.

Una altra de les mesures decretades per l'ACA afecta les fonts ornamentals, les quals es tancaran. Només es deixarà un mínim d'aigua en el llac artificial ubicat a l'Anella Mediterrània, ja que en aquest espai aquàtic existeix fauna.


Paral·lelament, la conselleria de Neteja reduirà de tres a dos els camions cisterna que duen a terme la neteja amb aigua als carrers, també reduirà de tres a dos les esbandidores i suprimirà el servei de decapat i la brigada de neteja de cartells i pintades.
 

Prohibició d'omplir piscines, amb excepcions

Pel que fa a les piscines, es prohibeix omplir-les excepte quan es faci l'ompliment parcial d'aquelles que disposen de sistemes de recirculació d'aigua. També es permet el primer ompliment en piscines de nova construcció o després d'obres de rehabilitació del vas. També està permès omplir, fins a un màxim de 500 litres, les piscines desmuntables que utilitzin els centres educatius.


La neteja de vehicles només està permesa en establiments comercials i en aquells vehicles comercials per mantenir la seguretat de persones o animals, com ara el transport de menjar, les ambulàncies i els camions de neteja. Els usuaris privats només poden netejar els vidres, llums i miralls dels seus vehicles mitjançant esponja i galleda.

Les mesures establertes per l'ACA també afecten les activitats recreatives. En situació d'alerta s'estableix que les activitats recreatives que utilitzin aigua han de reduir el consum en un 5%.
 

Règim sancionador

Totes aquestes mesures entraran en vigor un cop la resolució de l'ACA per entrar en fase d'alerta per sequera es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), publicació que es preveu aquesta setmana. Posteriorment, es publicarà un Ban de l'alcalde.

El règim sancionador es regirà per l'actual Ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics de Tarragona, la qual estableix que l'incompliment d'aquestes mesures és una infracció greu que suposa una sanció d'entre 101 i 500 euros.
 

Pla d'emergència en situació de sequera

La conselleria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona va redactar el pla d'emergència en situació de sequera amb la finalitat de disposar d'un pla d'acció adequat a la realitat del municipi de Tarragona que permeti assolir els objectius de gestió d'un episodi de sequera de manera adequada.

Un cop redactat, aquest pla es va remetre a l'ACA i aquesta va suggerir algunes esmenes. Actualment, el pla d'emergència en situació de sequera de l'Ajuntament de Tarragona ja està esmenat i aquest mes de juny s'enviarà a l'ACA per a la seva aprovació.
Participació