El judici d'IQOXE encara haurà d'esperar: un mínim de dos anys

El president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, afirma que és un assumpte "greu", però que legalment té una preferència ordinària

La Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona jutjarà la peça principal del cas Iqoxe.
La Secció Quarta de l'Audiència de Tarragona jutjarà la peça principal del cas Iqoxe. | Cedida
16 de juny del 2023
Actualitzat a les 15:56h
El president de l'Audiència de Tarragona, Joan Perarnau, ha apuntat que el judici de la peça principal d'IQOXE no s'assenyalarà, com a mínim, fins d'aquí a dos anys. La titular del Jutjat d'instrucció número 1 va tancar les diligències aquest dijousprocessant l'empresa i els tres exdirectius investigats per l'explosió a la planta de la Canonja el 14 de gener de 2020.

Tot i que es tracti d'un assumpte "greu" per la mort de tres persones i l'alarma social que va provocar l'accident, Perarnau ha explicat que el judici té una preferència ordinària, ja que no hi ha cap persona en presó preventiva ni es tracta d'un cas d'assassinat o amb jurat popular. També preveu que la instrucció de la peça de les llicències estigui enllestida passat l'estiu.

El president de l'Audiència provincial no ha volgut valorar la interlocutòria de la titular d'instrucció número 1 de Tarragona que processa a IQOXE i tres exdirectius de l'empresa pels suposats delictes d'imprudència greu amb resultat de mort i lesions, contra el dret dels treballadors i per estralls.
 

"Crec que s'ha fet bona tasca"

Amb tot, ha asseverat que ha estat un assumpte "preferent, molt lamentable, amb tres morts, on el perill va ser extrem". Per això, es va reforçar aquest jutjat per tal que la titular es pogués centrar en la instrucció. "Hem tardat tres anys, però estic satisfet, crec que s'ha fet una bona tasca", ha expressat.

Perarnau ha explicat que la Secció Quarta serà l'encarregada de jutjar la peça principal de l'explosió d'IQOXE. També ha recordat que la peça separada per un suposat delicte contra el medi ambient pels vessaments fets des de la depuradora de l'empresa ja està tancada.

Pel que fa a la peça de l'autorització de les llicències preveu que les diligències estiguin finalitzades després de l'estiu. En paral·lel, ha destacat que la major part de les indemnitzacions ja s'han pagat i, per això, ha apuntat que algunes de les tretze acusacions s'acabaran retirant.
 

Ricomà demana que el judici serveixi "per depurar responsabilitats"

L'alcalde de Tarragona en funcions, Pau Ricomà, ha demanat que el judici per l'explosió a la planta d'IQOXE servei per esclarir els fets i que "es depurin responsabilitats". Ricomà ha recordat que l'Ajuntament de Tarragona està personat en la causa del judici sobre l'accident a la planta química, i remarca que "el judici ha de servir per arribar al fons d'allò que va passar el fatídic 14 de gener perquè no es torni a repetir".

"És un accident sense precedents en la indústria química i això fa necessari exigir treballar sota estàndards de màxima qualitat i seguretat en l’entorn químic", ha subratllat l'alcalde en funcions, qui ha recordat també les víctimes i familiars de l'explosió, així com les persones que en van patir els efectes.
 

El cas Inipro, sense data

A banda d'IQOXE, el president de l'Audiència també s'ha referit al cas Inipro, el qual encara es troba en fase d'admissió de proves. "No ha entrat ni a la recta d'assenyalaments, vaig dir que es faria el 2024, però ara no estic tan segur que es pugui celebrar el judici perquè estem tenint vagues de lletrats i funcionaris", ha assenyalat.