1 de 10
Méteo

Per què s'ha inundat el Serrallo? Aquest és el fenomen que ha provocat l'augment del nivell del mar

La 'rissaga' és el fenomen que ha provocat que el passeig del Serrallo de Tarragona s'hagi inundat per sorpresa aquest dilluns

La rissaga ha inundat el passeig del Moll de Pescadors al Serrallo. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 24 de juliol de 2023 a les 13:47 |
La ciutat de Tarragona ha viscut aquest dilluns, 24 de juliol, un fenomen meteorològic sorprenent. El passeig del Moll de Pescadors, ubicat al barri del Serrallo, ha quedat inundat en pocs minuts per un augment sobtat del nivell del mar.

La imatge ha agafat per sorpresa alguns vianants que eren a la zona, que han vist com la frontera entre el mar i el terra es diluïa en pocs segons. Aquest fenomen meteorològic, poc habitual a la zona, té el nom de 'rissaga', i es produeix quan hi ha una combinació de factors com són els forts vents en la troposfera i l'aire càlid en nivells baixos a l'atmosfera i feble o moderat en superfície.

 

Com es pot veure al vídeo que ha compartit el Port de Tarragona, la petita i efímera inundació ha afectat algunes persones que passejaven a la zona, les quals encuriosides han observat el fenomen meteorològic. Poc després, la zona del Serrallo ha tornat a tenir el seu aspecte habitual, tot i que amb les rajoles ben molles com a testimoni del succeït.

La rissaga es deixa notar al Serrallo i en altres punts


La rissaga és un fenomen que es produeix habitualment en zones com Menorca i als ports de les Balears. En molt pocs minuts, el nivell del mar descendeix de forma brusca i, sobtadament després d'uns minuts, l'aigua torna al port, arrossegant embarcacions i causant inundacions.


En el cas de Tarragona, ha estat una rissaga de poca intensitat, però, per exemple, a Ciutadella en una ocasió, l'any 2006, es va registrar un augment sobtat del nivell del mar de fins a 4 metres


 

Aquest dilluns, el fenomen també s'ha viscut en altres punts de Catalunya. A la platja Balmins de Sitges, s'han viscut escenes de corredisses per la crescuda sobtada de l'aigua. Els banyistes, incrèduls, han hagut d'agafar els seus objectes a correcuita per evitar que el mar els engolís.
Participació