1 de 10
Santa Tecla 2023

Les banderoles de Santa Tecla de l'any passat, reaprofitades per crear moneders

Se n'han fet 1.750 unitats que es lliuraran en cada compra igual o superior a 15 euros a l'estand de Festes

La Butxaca de les Festes s'ha presentat aquest divendres. | Ajuntament de Tarragona
per TarragonaDigital, Tarragona | 8 de setembre de 2023 a les 13:04 |
La Butxaca de les Festes, un moneder especial per a Santa Tecla, s'estrena aquest 2023 amb 1.750 unitats. Aquesta proposta vol ser un exemple des de l'Ajuntament de Tarragona de "reaprofitament dels nostres recursos i alhora de conscienciació als més petits de la importància del reciclatge i el consum sostenible". Des del consistori s'han aportat uns 18.000 euros en un projecte que ha reaprofitat banderoles de les festes de l'any 2022.

La Butxaca de les Festes és un nou moneder que serveix per guardar-hi i transportar el programa de les festes durant tots els dies sense que es faci malbé; un producte que, a posteriori, pot tenir múltiples funcions: estoig per a bolígrafs, necesser, etc. A més a més, es tracta d'un objecte apte per a totes les franges d'edat. És un producte versàtil i funcional. Incorpora un mosquetó per a poder-lo lligar en bosses, motxilles, etc.


A partir del dilluns 11 de setembre a les 10 del matí, amb l'obertura de l'estand, es podrà aconseguir aquest nou element festiu, en qualsevol compra igual o superior a 15 euros (una única butxaca per compra), fins a exhaurir les existències.

Una de les responsables del projecte i membre de l'entitat El Far Cooperatiu, Amanda Pérez, ha explicat el projecte que inicia just fa un any quan es comencen a penjar les banderoles de Santa Tecla 2022, encarregades també a la seva entitat per part de l'Ajuntament. La imatge, en fons groc i simbolitzant les diferents persones que conformen la festa a través dels seus braços; va ser dissenyada de forma col·lectiva per part de l'Estudi Creatiu i de Disseny La Torreta, un projecte compartit entre la Fundació Topromi (de la Fundació Catalunya La Pedrera) i la cooperativa El Far.

 

L'impacte ambiental

Les banderoles estan fetes de lona, PVC, un material molt dur i resistent que no és biodegradable. Però una de les característiques del PVC és que pot reutilitzar-se com a matèria primera per la producció de tot tipus d'objectes. Reutilitzar aquestes banderoles ha suposat un estalvi d'un 58% d'aigua, un 41% d'energia i un 51% en emissions de C02 a l'atmosfera.

Les banderoles publicitàries reutilitzades per aquest projecte han suposat un estalvi en les emissions de 650 quilos de CO2 equivalent al CO2 que absorbeixen 32.949 arbres en un dia, o a l'estalvi de 105.294 litres d'aigua.


L'impacte social

La creació de la Butxaca de les Festes ha implicat projectes d'inserció social que treballen amb persones que es troben en situació de vulnerabilitat amb la voluntat de generar oportunitats entre aquests col·lectius, tradicionalment estigmatitzats. L'elaboració d'aquest producte ha permès ocupar tres persones en situació de vulnerabilitat. La producció anat a càrrec del Centre de Promoció Social Francesc Palau, a través del seu projecte Dfènix.  

Dfènix és un projecte d'economia social que té com a objectiu la reducció de residus i la inserció laboral. Realitzen productes a partir de material de rebuig i acompanyen a persones vulnerables en el procés d'empoderament i professionalització en l'àmbit de la confecció.
Participació