1 de 10
SALUT

La troballa d'investigadors tarragonins sobre l'artritis reumatoide

Un estudi ha identificat nous biomarcadors a la sang per detectar a temps aquesta malaltia

Equip del grup de recerca DIBIOMEC de l'IISPV, que ha dut a terme l’estudi per diagnosticar a temps l'artritis reumatoide. | ACN
per TarragonaDigital, Tarragona | 18 de setembre de 2023 a les 12:20 |
Un estudi ha identificat nous biomarcadors a la sang per detectar a temps l'artritis reumatoide i prevenir el deteriorament del malalt així com que quedi incapacitat amb la pèrdua d'autonomia i mobilitat. L'artritis és una malaltia autoimmune crònica que implica la inflamació articular i la destrucció òssia.

La recerca l'ha liderat el grup de recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (DIBIOMEC) de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), amb la col·laboració del servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.


Per analitzar els biomarcadors descoberts calen "eines més avançades" de les que disposen actualment els hospitals, com la metabolòmica, que pertany a les ciències òmiques.
 

"Permetria una detecció precoç i acurada de l'artritis reumatoide"

Aquesta tecnologia, de moment, només s'aplica en la recerca i s'espera introduir-la en la rutina dels hospital en un futur, però l'estudi de l'IISPV i l'Hospital Joan XXIII demostra que "permetria una detecció precoç i acurada de l'artritis reumatoide" per "diagnosticar més persones amb sospita de patir-la", fins a un 3% més que amb la rutina actual (indicadors ACPA)


L'estudi ha identificat com a biomarcadors per a la detecció precoç de la malaltia un panell de molècules format per l'àcid glicèric, l'àcid làctic i l'àcid 3-hidroxiisovalèric. Si tots tres estan alterats, la persona es troba en un estadi inicial de la malaltia. Aquesta informació també permetria desenvolupar "fàrmacs més efectius".

Els investigadors validaran ara els resultants amb una mostra de pacients més àmplia i amb perfils diversificats.
Participació