1 de 10
ARQUEOLOGIA

Un centenar de persones participen en la jornada de portes obertes del jaciment de la Boella

Durant la jornada es van donar a conèixer els treballs d'excavació de la 17a campanya i es van fer diferents tallers didàctics

Un centenar de persones va participar en la jornada de portes obertes del jaciment. | Cedida
per TarragonaDigital, La Canonja | 18 de setembre de 2023 a les 17:40 |
​Prop d'un centenar de persones van participar aquest passat dissabte en la jornada de portes obertes del jaciment arqueològic del Barranc de la Boella per conèixer de primera mà els treballs d'excavació que es duen a terme en aquella zona del terme municipal de la Canonja. Durant la jornada també es van realitzar diferents tallers didàctics de demostració de talla d'eines de pedra a càrrec de tècnics de l'IPHES-CERCA.

La jornada va tenir lloc aprofitant la nova campanya d'excavacions que es va iniciar el 6 de setembre i que finalitzarà el pròxim dia 29. La campanya, la dissetena, està dirigida pels investigadors de l'IPHES-CERCA, Palmira Saladié i Josep Vallverdú.


Cal recordar que el jaciment de la Boella s'ha convertit en un referent internacional per al coneixement de les primeres ocupacions humanes d'Europa.
 

Objectiu de la nova campanya d'excavacions

L'objectiu d'aquesta 17a campanya d'excavacions és continuar amb els treballs en extensió en els sectors de la Cala 1 i la Mina. En el cas de la Cala 1, durant campanyes anteriors s'han recuperat restes d'un mamut escorxat pels humans del pleistocè inferior ara fa 1 milió d'anys, juntament amb gran quantitat de restes d'eines de pedra.


Aquestes restes representen les evidències més antigues a Europa de la cultura acheuliana, coneguda també com a destrals de mà i que són el testimoni de les dispersions humanes més antigues registrades fora d'Àfrica.

En el cas de la Mina, es continuaran els treballs d'excavació en extensió en una àrea aproximada d'uns 300 m2, el més ric dels registrats fins ara al Barranc de la Boella. En ell s'hi han recuperat abundants eines de pedra, fetes principalment de sílex i restes animals (ossos, dents i astes) acompanyades de copròlits (excrements fòssils) de hiena molt habituals en aquest indret.
Participació