1 de 10
Obres

Es complica el projecte de la Hispània a Reus: L'Agència de Residus de Catalunya confirma les irregularitats

La CUP ha anunciat que l'ARC ha "confirmat el contingut" de la seva denúncia i alerten que, amb els nous requisits, es podria perdre l'ajut dels Next Generation

El projecte de l'antiga Hispània de Reus preveu construir pisos de protecció oficial, una plaça i un aparcament. | Jordi Olària Gras
per TarragonaDigital, Reus | 20 de setembre de 2023 a les 12:43 |
El que havia de ser una de les grans obres de l'antic govern format per Junts, ERC i Ara Reus, comença a complicar-se de manera seriosa. Segons ha informat la CUP en una roda de premsa, el projecte a l'antiga Hispània que inclou la construcció d'un pàrquing i una promoció d'habitatges es veurà endarrerit després que l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) hagi "confirmat el contingut" de l'última denúncia que van interposar els cupaires.

Des de l'inici del projecte, la CUP va denunciar que l'empresa que s'havia d'encarregar del projecte, Garcia Riera, no comptava amb els coneixements suficients per "garantir la seguretat ambiental i sanitària" en el transcurs de les obres, ja que segons van asseguraven els cupaires, el subsol de la zona estava "contaminat". A més a més, també van demanar l'aturada del projecte perquè consideraven que les obres podrien suposar un risc per a la salut dels veïns i veïnes.


Paral·lelament, la CUP va tornar a interposar a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) una nova denúncia el passat mes de maig, la qual ara ha ratificat que "l'antic govern va cometre irregularitats en el projecte pel que fa a la gestió de residus".

En conseqüència, l'ARC ha sol·licitat nova documentació que podria endarrerir el projecte i fins i tot provocar la retirada de l'ajut de 2 milions d'euros dels Fons Next Generation, ja que per percebre'ls estava previst que la construcció finalitzés el 2026.

Informació insuficient


Segons la informació proporcionada per l'ARC a la CUP, l'informe presentat per l'Ajuntament i Reus Mobilitat, juntament amb l'empresa adjudicatària, Garcia Riera, "no ha estat suficient" i no compleix els requisits fonamentals establerts pel regulador.

Entre aquests requisits, destaca que l'Ajuntament i Reus Mobilitat tenen un termini de tres mesos per presentar una anàlisi del risc per a la salut humana que tingui en compte tots els aspectes relacionats amb la valoració dels terrenys.


D'altra banda, l'empresa adjudicatària ha de complir amb més de deu passos de control, incloent-hi la designació d'una Direcció Ambiental d'Obra (DAO) encarregada de supervisar tots els moviments de terres. En cas de detectar nivells superiors als Nivells Genèrics de Referència (NGR) per a ús urbà, es requerirà una nova avaluació de risc per a possibles escenaris futurs, que haurà de ser presentada a l'ARC.

A més, si es continua detectant sòl contaminat per sobre del NGR per a ús urbà i es considera que el risc és acceptable, es classificarà com a sòl alterat, i es requerirà un programa de control i seguiment periòdic, que serà responsabilitat de Garcia Riera.

Increment del cost de l'obra


L'ARC insisteix que tota la documentació ha de ser realitzada per una entitat especialitzada en la prevenció de la contaminació del sòl, segons el subàmbit corresponent en cada moment. Això suposarà una recalculació del cost de l'obra, que ja ascendia a 11 milions d'euros, ja que no s'havia tingut en compte aquests requisits, que implicaran la contractació de serveis externs especialitzats.

Mònica Pàmies, regidora del grup municipal de la CUP, ha recordat les iniciatives presentades al ple de l'Ajuntament per aturar l'obra i ha instat el govern a reconsiderar el projecte del pàrquing de la Hispània i a crear una zona verda amb arbres. També ha demanat que es comenci la construcció dels Habitatges de Protecció Oficial (HPO) que queden fora de la zona afectada per la contaminació.
Participació