Tarragona viu el dia gran de les festes de Santa Tecla

L'Ofici, la Diada Castellera, el Seguici Popular i la Professó són els actes més destacats d'aquest 23 de setembre

23 de setembre del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 11:40h
El Braç de Santa Tecla entrant a la Catedral de Tarragona
El Braç de Santa Tecla entrant a la Catedral de Tarragona | Cedida

La ciutat de Tarragona viu aquest dissabte 23 de setembre el dia gran de les festes de Santa Tecla. L'Ofici, presidit per la relíquia des de l'altar major, la Diada Castellera, amb les quatre colles locals, i la Professó són els plats forts d'una jornada que viurà el seu punt àlgid amb l'Entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral tarragonina.

Després dels actes més festius, com la Santa Tecla Petita, el Pregó, la Baixada de l'Àliga o la Cercavila, arriba el dia més tradicional de la festa major tarragonina. Els tarragonins i tarragonines sortiran al carrer per gaudir de la Diada de Santa Tecla, que arrencarà ben d'hora amb el Toc de Matinades, a les set del matí, i la Missa a la capella de Santa Tecla, una hora després.

La Diada de Santa Tecla també és tradició fer un bon esmorzar de forquilla en algun dels establiments de restauració de la Part Alta per agafar forces per a tota una jornada plena d'activitat. L'especialitat d'aquest dia és l'espineta amb caragolins, tot i que el ventall que s'ofereix és molt gran.

En aquest sentit, hi ha moltes ganes a la ciutat de gaudir de la festa, ja que cal recordar que l'any passat la pluja torrencial que va caure va deslluir la Diada de Santa Tecla, perquè la majoria dels actes es van suspendre.
 

El Braç de Santa Tecla, gran protagonista

La Diada de Santa Tecla tindrà com a gran protagonista el Braç. La relíquia presidirà l'Ofici, a les deu del matí, i abans de la Professó, entre les 16 i les 19 hores, podrà ser venerada a la Catedral per tots aquells tarragonins i tarragonines que ho desitgin. La Professó del Braç de Santa Tecla arrencarà a les set de la tarda des del Pla de la Seu, lloc on tornarà després de fer un recorregut per la Part Alta.

El moment més emotiu de la Professó arribarà amb l'Entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral, acompanyat de tots els elements del Seguici, amb els pilars d'honor de les colles castelleres i les flames dels elements de foc i el Ball de Diables. 
 

Castells i Seguici Popular

La Diada Castellera de Santa Tecla és un dels actes més destacats del dia i arriba després d'una Diada del Primer Diumenge de Festes de gamma extra. Tindrà lloc a les 13 hores, a la plaça de la Font, amb la participació de les quatre colles de la ciutat: Xiquets de Tarragona, Colla Jove, Xiquets del Serrallo i Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau

El Seguici Popular també tindrà un paper rellevant en la jornada, participant en l'Anada i la Tornada d'Ofici i fent una Tanda de Lluïment a les dotze del migdia, abans de la Diada Castellera de Santa Tecla. Un dels moments àlgids pel Seguici Popular serà en acabar la Professó, amb l'Entrada del Braç de Santa Tecla, al voltant de les nou de la nit.

En acabar aquest emotiu moment, el Seguici Popular tornarà a la plaça de la Font per fer la darrera Tanda de Lluïment de les festes. A les onze de la nit, des de la Punta del Miracle, la Pirotècnica Martí, de Borriana, dispararà el castell de focs de Santa Tecla.

Després de l'espectacle pirotècnic, la festa continuarà amb una revetlla a la Rambla Nova i concerts al Parc Francolí i al passeig de les Palmeres, tot esperant la Diada de la Mercè, l'endemà, que posarà el punt final a la Santa Tecla d'aquest 2023.