1 de 10
Societat

Reus obrirà una nova escola bressol municipal amb 134 places públiques

Des de l'any 2009 que no s'obria un equipament d'aquestes característiques a la ciutat i s'ha decidit ubicar-la al sud de Reus

S'espera que la nova escola bressol es posi en funcionament el curs 24-25. | L.S.
per Laia Solanellas, Reus | 14 de novembre de 2023 a les 11:52 |
El govern de l'Ajuntament de Reus continua fent passes endavant per abraçar el creixement evident de la ciutat. En aquest sentit, ha anunciat la creació d'una nova escola bressol pública que tindrà una capacitat de 134 places.

La ubicació escollida ha estat al sud de la ciutat, concretament a l'interior del centre d'educació primària Eduard Toda i al costat de l'institut Roseta Mauri. El motiu per seleccionar aquesta àrea per l'obertura de la nova escola bressol segueix també les línies en què s'està movent el govern de Sandra Guaita: Reus creix cap al sud i, per tant, necessita completar la seva oferta d'equipaments. «Té tot el sentit del món que estigui ubicada aquí» ha emfatitzat Guaita durant la presentació de l'equipament.
Així doncs, s'espera que aquesta nova escola bressol a Reus —la qual encara no té nom, però seguirà el mateix patró de nomenclatura relacionada amb la natura i s'escollirà mitjançant un procés participatiu — estigui operativa el curs 2026-2027. Abans, haurà de passar pel ple del divendres, 17 de novembre, per aprovar formalment la seva construcció i notificar de manera oficial la Generalitat de Catalunya. 

Una oferta educativa al sud de Reus dels 0 als 18 anys


L'última vegada que Reus va celebrar l'obertura d'un equipament d'aquestes característiques va ser l'any 2009, amb la posada en marxa de l'EBM El Lligabosc. Actualment, Reus compta amb una oferta de 494 places públiques dels 0 als 3 anys, una xifra que el govern de Reus considera que ja ha quedat curta.

Pilar López, regidora d'Educació i Ciutadania, ha explicat que malgrat l'evidència del descens de la natalitat, cada cop hi ha més demanda de places en les escoles bressol, un fet que ve donat a la conciliació familiar, i que en aquest curs hi ha hagut un total de 377 sol·licituds a les sis escoles bressol que a hores d'ara hi ha disponibles a Reus.

 

La nova escola bressol serà la primera que es projecta a Reus des de fa 14 anys. Foto: L.S.López també ha mostrat com serà el futur equipament de 1.000 metres quadrats. Estarà dotat de 8 aules, una d'elles per a 0-1 anys amb vuit places, dues per a 1-2 anys amb 26 places i 5 aules de 2-3 anys amb capacitat per a 100 nens i nenes. Totes les aules seran versàtils, és a dir, es podran adaptar en funció de la demanda, i tindran accés directe a l'exterior. L'accés a l'escola bressol serà separat de l'escola Eduard Toda i està previst que un cop es rebi el vistiplau, les obres tinguin una durada de 14 mesos.

Una notícia celebrada al sud de Reus


L'alcaldessa de la ciutat també ha posat de manifest que s'ha dut a terme un procés per implicar els veïns de la zona i la comunitat educativa de l'àrea. La directora de l'escola Eduard Toda, Mireia Aguado, s'ha mostrat molt satisfeta amb l'emplaçament de l'escola bressol: «no ens imaginàvem que estaria a dins del perímetre de la nostra escola, tot l'equip directiu ho vam percebre com una potencialitat, que les famílies tinguin en un mateix radi una educació dels 0 als 18 anys és una oportunitat».
Pel que fa al pressupost, la redacció del projecte, l'execució i la direcció de l'obra contempla una despesa de 2,7 milions d'euros, una partida que segons ha explicat l'alcaldessa ja està incorporada als pressupostos del 2024.

Tanmateix, Guaita ha explicat que s'està treballant amb els tècnics per intentar captar fons d'ens supramunicipals i així alleugerir l'esforç econòmic del consistori per fer realitat l'escola bressol.
Participació