Unió de Pagesos augmenta la pressió per aconseguir l'aigua regenerada de la depuradora de Reus

Alcaldes de la zona de reg del pantà de Riudecanyes demanen que el projecte s'executi « amb caràcter d’emergència» per al 2024

L'embassament de Riudecanyes està al 4%.
L'embassament de Riudecanyes està al 4%. | Ariadna Escoda / ACN
14 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:39h
Unió de Pagesos ha exigit que el projecte de regeneraciód’aigua de la depuradora de Reuss’acceleri i es faci "amb caràcter d’emergència" per poder regar el 2024. El sindicat ha fet arribar la demanda a una vintenad’alcaldes dels municipis de la zona de reg del pantà de Riudecanyes que, actualment, es troba per sota el 4% de la seva capacitat.

La trobada ha servit per alertar de la situació que viu el sectorprimari des de fa dos anys i instar els representants municipals a pressionar el Govern per aconseguir que la reutilització de les aigües sigui una realitat l’any vinent. "O aconseguim aquesta aigua o molts pagesos són morts", ha sentenciat el responsable d’Aigua del Tarragonès d’Unió de Pagesos, Martí Macias.

Macias ha subratllat que des del sector "no poden esperar més" i que l’execució del projecte reusenc "s’ha de fer el més ràpid possible". "Hem instat els alcaldes a fer pressió entre tots perquè es tracta d’una obrad’urgència", ha afirmat Macias, qui ha lamenta que els pagesos començaran el 2024 sense aigua als pantans. El responsable d’Aigua del Tarragonès d’UP ha afegit que si continua sense ploure i els pagesos no poden comptar amb aiguaregenerada, s’incrementaran les finques mortes i els aqüífers cada vegada estaran més buits.

Una situació "crítica" que els representants d’UP al territori han traslladat a una vintena d’alcaldes i representants dels municipis que es troben a la zona del reg del pantà de Riudecanyes. A més, els han instat a fer un "front comú" per pressionar el Govern i accelerar l’execució del projecte.

Front comú per pressionar el Govern


Tot i això, el coordinador territorial del Camp de Tarragonad’Unió de Pagesos, Pere Guinovart, ha destacat que malgrat que l’objectiu del territori ha de ser pressionar per "declarar l’obra d’emergència”, el sector ha de ser conscient que "encara no s’ha redactat el projecte d’execució". "Això vol dir, mínim, quatre o cinc mesos", ha afirmat. "La voluntat nostra és forçar la màquina tant com puguem, perquè el 2024 puguem regar", ha apuntat Guinovart.
 

Pagesos i alcaldes augmenten la pressió per fer realitat el projecte d'aigua regenerada de la depuradora de Reus. Foto: ACN



Unes paraules que també ha compartit l’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, qui ha assegurat que malgrat que el projecte no arribi fins al 2025, l’obligació del territori és "pressionar perquè això es faci". A més, ha afirmat que es tracta d’un "problemaestructural", ja que afecta els pagesos, però també al conjunt de la ciutadania.

Demanen l'aplicació dels ERTO


Des del sindicat també han demanat que els pagesos rebin algunes de les ajudes que es van donar durant la pandèmia, fent referència a l’excepcionalitat dels ERTO."“Volem que els nostres treballadors rebin el mateix tracte que es va donar durant la Covid-19", ha exigit Guinovart, qui ha afegit que el sector "té dificultats per mantenir uns treballadors que, si no plou, aniran a l’atur".