1 de 10
Habitatge

Torredembarra ja no pot concedir llicències per a nous pisos turístics

El municipi del Baix Gaià compta actualment amb 5 pisos turístics per a cada 100 habitants i la nova llei impedeix noves llicències fins que no s'actualitzi el Pla General Urbanístic

Torredembarra no pot concedir noves llicències de pisos turístics. | Google Maps
per TarragonaDigital, Torredembarra | 20 de novembre de 2023 a les 12:12 |
L'Ajuntament de Torredembarra no pot concedir noves llicències per a habitatges d'ús turístic, des del 9 de novembre, fins que el planejament urbanístic del municipi no s'actualitzi per permetre explícitament aquest tipus d'ús. Aquesta mesura deriva de l'entrada en vigor del Decret Llei 3/2023, del 7 de novembre, que estableix mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d'ús turístic.La regidora d'Activitats, M. Carmen Martín, ha explicat que Torredembarra es troba entre els 262 municipis afectats a tot Catalunya, ja que compta amb més de cinc pisos turístics per cada 100 habitants. En conseqüència, els nous habitatges d'ús turístic a Torredembarra hauran d'esperar a l'aprovació del Pla General Urbanístic per sol·licitar les corresponents llicències urbanístiques municipals i autoritzacions turístiques abans de l'obertura.

Aquestes llicències tindran una validesa de cinc anys, prorrogables per igual període si el planejament ho permet. Cal destacar que l'ajuntament només podrà atorgar fins a deu llicències de pisos turístics per cada 100 habitants.

Noves llicències per a habitatges d'ús turístic


L'objectiu de la nova normativa, aprovada per la Generalitat, és abordar la tendència que ha sorgit en aquells municipis on el nombre de pisos turístics ha augmentat en detriment dels destinats a habitatge permanent. Aquest fenomen ha generat problemes d'accés a una llar habitual per a moltes persones i famílies, així com conflictes de convivència i gentrificació. Malgrat tot, com que es tracta d'un decret llei, caldrà que aquest sigui ratificat pel Parlament de Catalunya, i en aquesta fase, es podrien produir ajustaments al text.

Pel que fa als 1.250 pisos turístics existents i degudament autoritzats a Torredembarra, els seus titulars tenen un termini de cinc anys per sol·licitar la nova llicència urbanística a partir de l'entrada en vigor del decret llei, sempre que el nou planejament ho permeti. En cas contrari, hauran de cessar l'activitat.


Durant aquests cinc anys, els ajuntaments afectats han de modificar el seu planejament municipal per estar en condicions de respondre a aquestes sol·licituds, amb un temps estimat de tramitació d'entre 18 i 24 mesos.
Participació