Mobilització a l'interior de Tarragona contra el model actual de transició energètica

Municipis de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Baix Camp han anunciat una protesta per aquest mes de desembre

Panoràmica de Belltall, a la Conca de Barberà.
Panoràmica de Belltall, a la Conca de Barberà. | Núria Torres/ACN
29 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:01h
La Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, que aplega més d’un centenar de plataformes d’arreu de Catalunya, ha anunciat mobilitzacions pel proper 6 de desembre en diferents punts del territori català.

Al Camp de Tarragona s’han organitzat fins a quatre talls intermitents al territori, de 12 h a 14 h. Concretament, seran a la C-14 a Belltall (Conca de Barberà), al Pla de Santa Maria (C-37), a l’Alt Camp i a Mont-roig del Camp i Maspujols, al Baix Camp. 

En un comunicat, l'entitat exposa que que la mobilització es convoca amb l’objectiu de denunciar que es vulneren greument els drets de la ciutadania de Catalunya amb el model actual de transició energètica. Aquest model es basa gairebé de forma exclusiva en facilitar la construcció de macrocentrals eòliques i fotovoltaiques arreu del territori, orientades fonamentalment a enriquir a les multinacionals energètiques.

Nou model de transició energètica

Segons Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa s’està autoritzant la seva instal·lació en els punts que permeten maximitzar els beneficis empresarials, en detriment dels drets de la ciutadania.

La plataforma defensa un nou model de transició energètica que prioritzi les instal·lacions d'autoconsum a les llars i a les empreses, que impulsi les comunitats energètiques, els projectes públics i les iniciatives locals amb participació ciutadana. S’ha de prioritzar la instal·lació de grans projectes de renovables sobre espais antropitzats (xarxa viària, línies ferroviàries, polígons industrials, etc.) i sobre els sòls degradats (pedreres en desús, abocadors, espais periurbans en estat
d’abandó, etc.).