Article

Investigadors tarragonins fan un «pas important» pel diagnòstic de l'alzheimer

L'equip de recerca relaciona la presència d'un grup de molècules a la sang amb el desenvolupament de la malaltia

L'estudi forma part d'un projecte finançat per l'Institut de Salut Carlos III.
L'estudi forma part d'un projecte finançat per l'Institut de Salut Carlos III. | TarragonaDigital
Nació
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:52h
Investigadors del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica de la UniversitatRovira i Virgili (URV) han identificat nous indicadors que poden contribuir a millorar el procés de diagnosi de l'alzheimer. Segons expliquen els experts, aquest grup de molècules d'RNA petit no codificant són capaces de regular el funcionament d'alguns gens i s'han detectat en els individus de la mostra amb mésrisc de desenvolupar la malaltia.

En concret, s'han analitzatmostres de sang de gairebé 200persones amb deterioramentcognitiu lleu. Els resultats de la recerca, publicats per la revista Cell & Bioscience, suposen "un pasimportant" per a disposar d'eines que permetin diagnosticarl'alzheimer quan els símptomes encara són lleus.

L'equip investigador de la URV-IISPV ha estudiatmostres de sang de 192 persones amb deterioramentcognitiu lleu del centre ACE Alzheimer Center Barcelona. Es tracta d'individus amb problemes cognitius i de memòria amb risc de desenvolupar la malaltia. La recerca ha permès identificar quinzemolèculesd'RNA petit no codificant, presents en el 85% dels participants amb més risc de desenvoluparl'alzheimer, les quals permetrien diagnosticar els pacients més vulnerables amb anys d'antelació.

Un pas important pel diagnòstic

Segons detallen els investigadors, aquestes molècules són cadenes de nucleòtids curtes que no tenen la capacitat de codificar una proteïna, tot i que contenen informació genètica. Per la qual cosa, activen o desactiven el funcionament d'altres molècules d'RNA que sí que tenen la capacitat de fer-ho. "Les molècules d'RNA petit no codificant, juntament amb els mètodestradicionals, tenen potencial per millorar la predicció de l'alzheimer i el seu diagnòsticprecoç", ha afirmat la investigadora predoctoral de la URV-IISPV i autora principal de la recerca, Laia Gutérrez-Tordera.

Actualment, l'alzheimer es diagnostica mitjançant símptomesclínics, que es poden complementar amb provesd'imatgeneurològiques -com la ressonància magnètica- i l'anàlisi del líquid cefalorraquidi a través d'una punciólumbar. Aquest darrer és un procedimentinvasiu i incòmode. Així, implementar l'anàlisid'RNA a les tècniques de diagnosi millorarà l'experiència del pacient perquè reduirà l'ús de procedimentsinvasius. A més, comprendre millor la funció que desenvolupen aquestes molècules en els estadis previs pot ajudar a dissenyar noves estratègiespreventives i terapèutiques que alenteixin la progressió de la malaltia.

L'estudi forma part d'un projecte finançat per l'Institut de Salut Carlos III i liderat per la Catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, amb la participació d'investigadors de l'IISPV i el CIBERObn.

Malaltia degenerativa i incurable

L'alzheimer és una malaltiaincurable, degenerativa i terminal que, generalment, es diagnostica a persones de més de 65 anys. En les etapes primerenques, el símptomacaracterístic és la pèrdua de memòria. Amb el seu avenç, apareixen la confusió, la irritabilitat, canvisd'humor i pèrdua de sensibilitat.

Finalment, les funcionsvitalsdecauen, fet que provoca, en última instància, la mort. Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'alzheimer és la forma de demència més comuna i és diagnosticada en més de seixanta de cada centcasos de malalts amb demència. A la vegada, s'estima que té un impacteeconòmic anual aproximat de 1.200milionsd'euros a escala mundial.