Article

El Carnaval de Reus compta amb una joia històrica que data de principis del segle XIX

El carruatge mortuori, que el Taller Avall va acabar de restaurar el 2023, forma part de l'acte de crema del Rei Carnestoltes

El carruatge està exposat al Centre Cultural El Castell
El carruatge està exposat al Centre Cultural El Castell | Sandra Pérez
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:15h

El Carro de Morts del Carnesoltes de la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval és un carruatge que surt anualment amb motiu de l'acte d'enterrament de la Sardina i crema del Rei carnavalesc, acompanyat de diverses colles i entitats de la ciutat. Fins al dimarts 13 de febrer, a més, es troba exposat al Centre Cultural El Castell, conjuntament amb l'exposició dels cartells del Carnaval 2024.

Aquesta joia històrica, que té els seus orígens en les celebracions funeràries de principis del segle XIX fins a mitjans del XX, ha estat restaurada per l'equip del Taller Avall des del 2019. Les tasques de conservació i restauració de la peça -catalogada com a Bé Cultural Etnològic- van finalitzar el febrer del 2023.

Detall d'una de les rodes del carruatge abans de ser restaurat Foto: Instagram / @talleravall


Gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona, els restauradors reusencs van fer una darrera fase d'intervenció per recuperar "els elements de la cresteria, el conjunt de quatre gerros i la nova subjecció de la creu central pel que fa al baldaquí", segons ells mateixos expliquen.

També, van guarnir amb una sanefa de marqueteria tot el conjunt de la part inferior del carruatge amb diversos motius florals i ornamentals.

La històrica protagonista dels enterraments

Des del Taller Avall descriuen com les carrosses fúnebres van ser indispensables pel trasllat dels difunts quan la revolució industrial va desencadenar un fort creixement demogràfic. Arribar a peu fins als cementiris era "complex i feixuc per fer-ho a peu".

Tot i les reticències inicials, la tradició es va adaptar i els morts van començar a ser enterrats lluny de les parròquies, que eren considerades com una "protecció divina als difunts, dins la mentalitat catòlica de la societat del moment", detallen; i els fèretres serien portats per animals.

El nou ritual funerari es va acabar imposant i el carruatge es va convertir en el gran protagonista dels enterraments. De fet, va acabar adoptant un simbolisme que representava el nivell econòmic de cada família o la seva influència política. Més endavant, amb l'aparició dels cotxes de motor, va caure en desús progressivament.

La rua mortuòria a Reus

Amb tot, els actes tradicionals del Carnaval de Reus van incorporar, el 2019, la carrossa fúnebre als actes de la crema del Rei Carnestoltes i l'enterrament de la Sardina, que tanca cada any la festivitat.

Les tasques de restauració i conservació del Carro de Morts es van iniciar el 2019 al Taller Avall de Reus Foto: Instagram / @talleravall


Enguany, el dimarts 13 de febrer, el programa s'iniciarà amb el cap de dol i vetlla del Carnestoltes, a càrrec de la companyia de teatre Els Desgavellats i la col·laboració d’altres colles. Aquestes consolaran la Reina i les ploraneres que l'acompanyen.

A continuació, es farà la solemne professó, plenària i corporativa, de la Germandat dels Set Pecats Capitals pels carrers del nucli antic de la ciutat, amb l'acompanyament musical del grup Staccato. Seguirà el comiat i extremunció del monarca carnavalesc i culminarà amb la Rua Mortuòria amb les seves despulles, transportades dins el carruatge.

La crema de Sa Majestat serà a la plaça del Mercadal, on tindrà lloc també el fugaç robatori del Braç Incorrupte a càrrec del Ball de Diables de Reus.

Arxivat a