1 de 10
TERRES DE L'EBRE

Alcanar busca solucions preventives contra els aiguats: detecten tres «zones calentes»

S'ha format una taula tècnica amb experts, veïns i institucions per estudiar els tres episodis de pluges torrencials que s'han produït els darrers cinc anys

Pla obert de cotxes destrossats a les Cases d'Alcanar després de l'aiguat de l'any 2021. | Jordi Marsal/ACN
per TarragonaDigital, Alcanar | 8 de febrer de 2024 a les 16:45 |
Una taula tècnica formada per experts acadèmics, veïns afectats i representants de l'Ajuntament i la Generalitat ha començat a treballar aquest dimecres a Alcanar per buscar solucions preventives als efectes que els aiguats que de forma recurrent porta patint el municipi durant els últims anys.

Segons l'alcalde, Joan Roig, es tracta d'una iniciativa "pionera" al territori i a Catalunya que vol obrir camí a l'hora de fer front als problemes que està accentuant el canvi climàtic. El govern municipal ha presentat en la primera reunió diversos projectes per mitigar els efectes dels aiguats.


Roig, però, ha reconegut que també estudiaran la possibilitat d'expropiar i enderrocar immobles que es troben a les lleres dels barrancs.
 

Tres aiguats en cinc anys a Alcanar

Tres episodis de pluges torrencials pràcticament consecutius en els últims cinc anys —octubre de 2018, setembre de 2021 i setembre de 2023— han convertit el municipi d'Alcanar en un "epicentre del canvi climàtic a Catalunya", segons ha subratllat Roig. Davant la constatació que les actuacions "reactives" únicament permeten "reparar" els desperfectes, però no evitar-los, l'Ajuntament abraça l'estudi de la via "preventiva" per "reduir el risc sobre béns i persones".


Aquest és el gran objectiu de la taula tècnica, que haurà d'estudiar i entendre de quina manera es produeixen les riuades al municipi, com baixa l'aigua pels barrancs des de la serra del Montsià afectant les zones urbanitzades més pròximes al mar.

Tot plegat haurà de servir per "articular accions que ajudin a evitar la catàstrofe", presentar mesures que permetin fer guanyar resiliència davant dels aiguats. Al costat dels representants del govern municipal canareu, formen part de la taula tècnica diversos experts i representants veïnals.

 

Els projectes que l'Ajuntament d'Alcanar té en marxa

El consistori ha presentat els projectes que té en marxa per frenar aquests episodis, però assegura que no renuncia a cap tipus de mesura. Incloses, com a "possibles solucions, no definitives", expropiacions i enderrocs d'immobles o estructures construïts en lleres o espais inundables. "Tots els escenaris es posaran sobre la taula: no descartem res", ha assegurat Roig.

En aquest sentit, el batlle ha insistit que "hem d'obrir les ments", tot recordant el cas de Sallent, on la Generalitat va indemnitzar 140 famílies perquè abandonessin les cases d'un barri construït sobre una antiga explotació minera davant del risc d'esfondrament.


L'anàlisi dels efectes dels últims tres episodis ha permès detectar, principalment, tres "zones calentes" al municipi. La més conflictiva, assegura Roig, és la del Fondo de Jan, on el baix nivell del terreny no ha permès trobar cap solució.

Al barranc del Llop, a la zona del càmping dels Alfacs, la urbanització dins del mateix barranc suposa un problema important. El consistori aposta pel desviament puntual del sentit de l'aigua però també s'ha estudiat l'opció d'efectuar expropiacions.

També s'actuarà al barranc de les Cases, que es destaparà i renaturalitzarà el tram final, que actualment ocupa una plaça, un parc infantil i el passeig marítim. Es construirà una nova xarxa de pluvials que permeti drenar l'aigua de la part baixa on es troben els centres escolars.
Participació