Càrregues dels Mossos contra el Sindicat d'Habitatge en un desnonament a Reus

Han desnonat una família vulnerable que vivia a un pis propietat del fons voltor Gramina Homes

Els Mosos d'Esquadra han separat forçosament els membres del Sindicat que es negaven a abandonar l'entrada a l'edifici
Els Mosos d'Esquadra han separat forçosament els membres del Sindicat que es negaven a abandonar l'entrada a l'edifici | Sandra Pérez
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:17h

El Sindicat d'Habitatge de Reus ha fet front aquest dilluns 12 de febrer per aturar un desnonament al número 74 de l'avinguda de Pere el Cerimoniós. Els Mossos d'Esquadra han intervingut i han acabat carregant contra els diferents membres, que defensaven la família afectada, per tal de fer-los fora de l'entrada a l'edifici.

Es tracta de la Yamina i l'Abdeslam, un matrimoni de 54 i 64 anys, respectivament, que tenen reconeguda i acreditada la situació de vulnerabilitat. D'acord amb aquesta, estaven en procés de tramitar un advocat, mitjançant la justícia gratuïta, per evitar quedar-se sense sostre. El seu pis és propietat de Gramina Homes, un fons voltor de l'entitat bancària Caixa Bank.

Malgrat la vista de desnonament, en els últims mesos havien lluitat i confiaven, que el frenarien per la seva condició de vulnerabilitat, ja que el marc legal els seria favorable i els hauria de permetre accedir al lloguer social. Ara mateix, no poden entrar a casa seva i una veïna del mateix edifici s'ha ofert a acollir-los durant dues nits, fins que aquest dimecres 14 de febrer puguin reunir-se amb Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus i valorar diferents opcions.

Una membre del Sindicat d'Habitatge (dreta) mostra el seu suport a la família desnonada Foto: Sandra Pérez

Càrregues i agressions contra el Sindicat

Membres del Sindicat d'Habitatge han afirmat que "han fet tot el que han pogut i han perdut", però volien abraçar la família i mostrar-los el seu suport. Per això, un cop realitzar el desnonament -han instal·lat una porta metàl·lica antiokupes-, s'han mantingut ferms i no han abandonat el carrer.

"No hem pogut defensar-nos davant un gran tenidor i ha prevalgut, un cop més, el dret d’especular amb una propietat", ha evidenciat Roger, un dels membres, sobre el conflicte existent sobre un dret social com és l'habitatge i "la gent que s'enriqueix cada vegada més utilitzant les cases com a mercaderies".

La convocatòria del sindicat reusenc s'ha iniciat a les 10 hores i han mobilitzat una trentena de membres i veïns dels barris La Pastoreta i Monestir. Al voltant de les 11.30 hores, han intervingut fins a una desena de Mossos d'Esquadra, als quals s'han sumat diferents efectius d'antidisturbis. Una patrulla de la Guàrdia Urbana de Reus també ha tallat un dels carrils, sentit avinguda de La Salle.

Els agents han carregat contra els membres del Sindicat, que han configurat una cadena davant de l'immoble del núm. 74, i els han anat separant forçosament. Dos efectius de la secreta han acabat de vèncer la resistència i han permès l'accés a l'edifici de la comitiva del jutjat i la propietat immobiliària. Des del Sindicat d'Habitatge han denunciat les agressions, cops i ferides per part de la policia, apuntant que fins i tot els han tirat a terra.

Diferents membres del Sindicat i veïns del barri s'han encarat contra els agents dels Mossos d'Esquadra Foto: Sandra Pérez

Dos culpables: policia i propietat

Les persones que s'han manifestat per evitar el desnonament de la Yamina i l'Abdeslam han assenyalat la policia i la propietat com a culpables d'aquests successos, que permeten que bancs i altres grans tenidors s'enriqueixin a través de les llars de la gent.

"Aquesta policia, desnona cada dia", "veïna, desperta, desnonen a la teva porta", "mireu què s'han trobat, un barri organitzat", "gent sense casa i cases sense gent, no s'entén" o "visca la lluita de la classe obrera"; són alguns dels clams que, en català i castellà, s'han sentit durant tot el matí. L'objectiu de la convocatòria, també, era que el barri s'assabentés de la situació i fer una crida a la ciutadania per frenar el desnonament.

Els membres del Sindicat d'Habitatge de Reus han recalcat que estaven fent fora de casa a "dues persones que no tenen alternativa i es quedaran al carrer" i han reivindicat la necessitat de defensar-se mútuament per fer força contra el sistema capitalista.

Membres del Sindicat han fet clams durant tot el matí per aturar el desnonament i assenyalar la policia com a culpables Foto: Sandra Pérez

Arxivat a