1 de 10
Urbanisme

La rehabilitació d'habitatges del barri Fortuny de Reus fa un important pas endavant

L'Ajuntament acaba d'adjudicar la redacció del projecte d'eficiència energètica, accessibilitat, habitabilitat i urbanització de la zona

Es rehabilitaran un total de 10 comunitats, formades per 88 habitatges | Ajuntament de Reus
per TarragonaDigital, Reus | 13 de febrer de 2024 a les 14:17 |
L'Ajuntament de Reus ha adjudicat a Tous Arquitectes SLP la redacció dels projectes bàsics i executius de rehabilitació de 10 blocs d'habitatges del barri Fortuny, amb un pressupost de 75.988 euros. L’objecte de la intervenció és millorar-ne l’eficiència energètica, però també l’accessibilitat, l’habitabilitat i la urbanització.Pel que fa a l'eficiència energètica, els projectes han de definir les actuacions amb les quals s’espera aconseguir un nivell d’eficiència energètica entre el 30% i el 45%. S'intervindrà en l'envoltant de l'edifici, conservant l’aspecte exterior original.

En termes d'accessibilitat i habitabilitat, es preveu la instal·lació d’un ascensor exterior per cadascuna de les escales dels edificis d’habitatges. Es proposen unitats d’ascensor totalment exteriors, amb passeres d’accés a cadascuna de les plantes d’habitatges. 

Transformació i creixement de la zona sud

La transformació urbana i rehabilitació d'habitatges que impulsa el Govern al barri Fortuny compta amb una dotació d'1,3 milions d'euros del Pla d'Inversions 2024 per al projecte d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada. Així mateix, s'emmarca conjuntament amb altres projectes urbanístics que incidiran en la zona sud de Reus, en una aposta de millora i creixement.
El projecte preveu intervenir en la rehabilitació d'habitatges com a palanca per contribuir a revertir la situació urbanística i social del barri, marcada per la manca de manteniment dels habitatges durant molts anys, la poca qualitat dels materials utilitzats, l’absència d’ascensors, l’envelliment de la població i profunds canvis demogràfics. El projecte es concep, així, com la primera pedra de la transformació a llarg termini del barri.


L’abast de l’actuació està pendent de definir en funció dels ajuts Next Generation que l’Ajuntament de Reus espera obtenir a través de les diverses línies de subvencions obertes per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Justificació del projecte

La tria del barri Fortuny per impulsar aquest projecte de rehabilitació s’ha fet amb criteris tècnics. Entre altres, la configuració socioeconòmica del barri, el procés de deteriorament urbanístic i dels edificis residencials de la zona, la unitat arquitectònica del projecte urbà i l’encaix del barri amb els projectes de creixement de la ciutat cap al sud.


Igualment, la selecció dels blocs on intervenir també s'ha fet amb criteris tècnics. Al barri Fortuny, on hi ha 78 blocs residencials plurifamiliars, amb 646 habitatges. A partir de criteris com l'estat de conservació, la morfologia i tipologia dels blocs o del número de població resident, s'ha definit un Entorn Residencial de Rehabilitació Programada.

Aquest inclou 10 blocs amb 88 habitatges, que és el punt de partida del projecte amb la previsió actual de finançament municipal i d'ajuts Next Generation, tot i que l’abast definitiu de l’actuació està encara per concretar.

L'actuació s'emmarca en el projecte d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada al barri Foto: Ajuntament de Reus

L'Ajuntament com a acompanyant

Donat el perfil socioeconòmic de la població del barri, per impulsar el projecte, l’Ajuntament actuarà com a agent rehabilitador. Com a tal, actua per delegació dels propietaris i assumirà el gruix de la despesa. Els propietaris participaran en una proporció molt reduïda del finançament, i en tot cas adaptada al perfil de la població.

En aquest context, l'Ajuntament ja disposa de l'autorització dels propietaris dels habitatges per redactar els llibres d’edifici i els projectes tècnics de la rehabilitació. Amb els projectes a la mà, i disposant d’una nova autorització dels propietaris, es podrien encarregar les obres de rehabilitació, sempre condicionant l'abast definitiu al finançament disponible.
Participació