Una infermera de Tarragona confirma que un aliment redueix els vòmits en pacients oncològics

Ha dut a terme un estudi amb 40 dones diagnosticades de càncer de mama

El gingebre potencia l'efectivitat dels fàrmacs contra les nàusees i els vòmits derivats dels tractaments oncològics.
El gingebre potencia l'efectivitat dels fàrmacs contra les nàusees i els vòmits derivats dels tractaments oncològics. | TarragonaDigital
20 de març del 2024
Actualitzat a les 11:55h
Un estudi, realitzat per la infermera del Col·legi Oficial d'Infermeres de Tarragona (CODITA) Raquel Tejada, ha confirmat l'efectivitat del gingebre per potenciar l'efecte que els fàrmacs antiemètics exerceixen sobre les nàusees i, per tant, les pacients es podrien beneficiar de l'associació de gingebre als fàrmacs pautats per les nàusees i vòmits induïts per la quimioteràpia.

En aquests sentit, alguns estudis ja havien demostrat que la ingesta de gingebre té un efecte significatiu en la disminució de les nàusees agudes en pacients oncològics. Ara, la infermera tarragonina ha demostrat els beneficis de l'associació d'aquest aliment amb els medicaments contra nàusees i vòmits.

Les nàusees i vòmits els pateixen fins a un 70-80% de les pacients que reben quimioteràpia, malgrat la utilització de pautes antiemètiques altament eficaces. Aquestes nàusees i vòmits suposen, sovint, deshidratació, desnutrició, alteracions electrolítiques, deteriorament físic i psicològic, problemes esofàgics, ocasionant, en alguns casos, retards o canvis en el tractament oncològic.
 

Un estudi amb 40 pacients

L'estudi es va fer entre juny del 2021 i abril del 2022, amb una mostra de 40 dones diagnosticades de càncer de mama en tractament amb quimioteràpia a la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent de Tarragona. Les pacients van estar assignades aleatòriament a dos grups.

El primer va estar format per 20 dones que rebien fàrmacs antiemètics prescrits per l'oncòloga. El segon grup va estar format per 20 dones que, a més del tractament antiemètic, van ingerir gingebre en format llaminadura 500 mg abans de l'esmorzar, del dinar i el sopar, els 3 dies previs i posteriors a la quimioteràpia.

El resultats van revelat que "l'administració d'antiemètics va ser més eficaç per controlar els vòmits que les nàusees, mentre que la ingesta de gingebre va ser molt eficaç per controlar les nàusees, però no tant per controlar els vòmits".