1 de 10

La Festa Major de Reus perd Encarnación López Segura, artífex molts anys de la Tronada

Des de l'antiga Pirotècnia Espinós es va encarregar, durant molts anys, d'omplir els mascles de la Tronada

per Jordi Olària Gras, 26 d'agost de 2022 a les 13:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 26 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Festa Major de Reus ha perdut una de les artífexs del seu element més emblemàtic, la Tronada. Encarnación López Segura ha traspassat, responsable durant molts anys d'omplir els mascles que, majoritàriament per Sant Pere, peten a la plaça del Mercadal. La ciutat la va guardonar amb el Tro de Festa l'any 2003 precisament per la seva implicació i dedicació a la tradició reusenca.


La vetlla es farà aquest divendres, 26 d'agost, a la sala número vuit del tanatori municipal de Reus. La cerimònia de comiat tindrà lloc a les mateixes instal·lacions, a la sala principal, demà dissabte, 27 d'agost, a les nou del matí. Serà l'adeu a una de les persones que, des de segona fila, sense ocupar el protagonisme d'altres implicats o elements, va jugar un gran paper en la Festa Major de Reus.

 

Encarnación va ser la responsable, durant molts anys, de carregar de pólvora els mascles de la Tronada, a l'antiga Pirotècnia Espinós. Una tasca necessària i primordial que, sovint, passa desapercebuda, i que no atrau l'atenció del públic ni els flaixos de les càmeres. Precisament per això, l'any 2003, l'Ajuntament de Reus, aleshores amb l'alcalde Lluís Miquel Pérez, li va lliurar el Tro de Festa.

 

Es tracta del guardó en reconeixement d'alguna persona que hagi participat activament en alguna faceta de la Festa Major de Sant Pere. No només com a membres del Seguici Festiu, sinó en qualsevol rol important per al desenvolupament de la festa o la seva preservació. És en aquest capítol on figura el nom d'Encarnación López Segura.

 

Des de Reus Cultura s'ha fet ressò de la seva defunció, amb un missatge a les xarxes socials de condol. La publicació de seguida ha rebut suport de persones vinculades, d'una manera o una altra, a la Festa Major. L'àrea municipal ha lamentat la mort d'Encarnación López Segura, «la que va ser l'artesana de carregar els mascles de la Tronada durant molts anys».

 

Un missatge que acaba enviant «una abraçada a tots els amics i familiars; sempre al cor». Es tracta d'un darrer homenatge a qui, durant tant de temps, es va dedicar a fer possible l'element emblemàtic per excel·lència de la Festa Major de Reus.

Participació