1 de 10

El Convit del 700 de Santa Tecla: una mostra única i irrepetible als Països Catalans

Tarragona viurà, avui, una Mostra de Folklore Viu del tot extraordinària

per Albert Oliva, 17 de setembre de 2022 a les 06:00 |

Tarragona viu, avui, un dels actes estrella d'aquesta Santa Tecla, anomenada enguany la «Major Festa de Catalunya». De fet, Santa Tecla 2022 torna a la normalitat, enmig d'aquesta celebració dels set segles de l'arribada del braç, i ho fa allargant tres dies més del que era costum la festivitat i amb una Mostra de Folklore Viu del tot extraordinària.

 

Avui dissabte dia 17 de setembre, la capital del Tarragonès té el plaer d'esdevenir, també, capital de la cultura popular dels Països Catalans. Així, a la tarda, els carrers de la Part Alta evidenciaran, 700 anys després, que la Festa Major de Tarragona es manté més viva que mai, superant els dos anys de pandèmia, talment com la patrona, que va resistir estoicament els martiris i sofrences que li van imposar pel fet d'estimar a qui no havia d'estimar.

 

Precisament per això, i en reconeixement al veritable epicentre festiu, el braç de santa Tecla presidirà l'acte del Covit i es podrà veure davant la Catedral, el dia que la capital del Tarragonès esdevé el centre neuràlgic de la cultura popular dels Països Catalans.

 

Un convit de grups homònims

La Mostra de Folklore Viu, que enguany agafa una rellevància especial, convida aquesta Santa Tecla a participar-hi una vintena de grups homònims als del seguici popular de Tarragona.

Les quatre colles castellers de Tarragona durant la diada de Santa Tecla
Les quatre colles castelleres de Tarragona durant la diada de Santa Tecla | Laia Solanellas

D'aquesta manera, s'homenatja els principals seguicis populars d'arreu del territori de parla catalana. No es repeteix cap localitat i hi veurem, entre altres, amb el Ball de Diables de Vilanova, el Drac de Vilafranca, el Bou de Figueres, la Pàjara de Terrassa, la Godra de Caldes de Montbui, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona, l’Àliga de Girona, la Mulassa de Valls, la Cucafera de Montblanc, el Lleó de Barcelona, la Família Robafaves de Mataró, el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Pastorets d’Igualada, els Turcs i Cavallets de Sant Feliu de Llobregat, el Ball de Patatuf de Sant Climent de Llobregat, el Ball de Cercolets de Torredembarra, el Ball de Gitanes del Vendrell, el Ball de Valencians de Lleida, el Ball de Prims de Reus, la Dansa de Moma de Carcaixent i la Moixiganga de Sitges. Tots ells, i també de manera excepcional enguany, sortiran i finalitzaran a la plaça de la Font.

 

Festa Patrimonial d'Interès Nacional

Les Festes de Santa Tecla de Tarragona són les més grans de la ciutat de Tarragona i se celebren al voltant del 23 de setembre, festivitat de santa Tecla i jornada central de la celebració. Duren deu dies complets més la nit sencera del 22 al 23 de setembre.

 

Aquesta festa gaudeix dels reconeixements de Festa d'Interès Turístic Nacional, atorgada l'any 1996 pel govern de l'Estat espanyol, i de Festa Patrimonial d'Interès Nacional, atorgada per la Generalitat de Catalunya. Són unes de les més emblemàtiques de Catalunya.

Participació