1 de 10

El Concurs de Castells de Tarragona homenatjarà el músic vendrellenc Pau Casals

L'universal violoncel·lista va ser un dels impulsors del primer Concurs de Castell, celebrat l'any 1932

per Antonio Ramos Llauradó, 20 de setembre de 2022 a les 13:10 |

L'Ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells homenatjaran Pau Casals el pròxim 27 de setembre, amb motiu dels 90 anys del primer Concurs de Tarragona, celebrat l'any 1932 i que va tenir el músic vendrellenc com a un dels impulsors i president del jurat. L'homenatge es farà al Museu Pau Casals del Vendrell i comptarà amb la presència dels alcaldes, conselleres de Cultura i autoritats de les dues ciutats, així com amb representants de les colles castelleres de les dues localitats.

 

[tweet]1572140140239224837[/tweet]

 

L'homenatge a Pau Casals s'inclou en el marc de les activitats paral·leles del XXVIII Concurs de Castells, que també inclouen una revetlla castellera la nit de dissabte 1 d'octubre, xerrades, presentacions i exposicions. En aquest sentit, la consellera de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha assenyalat que «un cop més, anem més enllà de les jornades de Concurs, amb una programació al voltant del fet casteller tot refermant la capitalitat castellera de Tarragona».

 

Inés Solé ha afegit que «aquesta programació és resultat d’una suma d’esforços amb entitats que també contribueixen a fer gran el fet casteller i a explicar-lo des de diferents perspectives, juntament també amb les colles castelleres». El programa d'activitats es pot consultar a través del següent enllaç.

 

Presentacions i xerrades amb els castells com a denominador comú

La programació paral·lela inclou la presentació de l'onzè número dels Quaderns de la Igualtat, dedicats a 'Dones a la cultural popular', que tindrà lloc el dimecres 28 de setembre. El dossier monogràfic inclou la investigació 'El paper de les dones a les estructures de poder de les colles castelleres', desenvolupada per l'Observatori de la Igualtat de la URV i el CEPAC per encàrrec de la Biennal de Castells.

 

El nou número dels Quaderns de la Igualtat també inclou el resum del treball 'L'impacte de les comissions feministes a les colles castelleres universitàries', que va ser el guanyador del premi CEPAC 2020.  

 

L'endemà, dijous 29 de setembre, els Jardins del Teatre Metropol acolliran la xerrada 'Ciència i Castells: química i art', a càrrec de Marta Callul, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica, i de Lluïsa Gené, directora en Patrimoni, Art i Societat per la URV.

 

Les dues ponents parlaran sobre com la química influeix en l’activitat castellera (en les camises, els cascos o la hidratació), però també sobre l’art, ja que alguns genis catalans com Picasso, Dalí, Miró, Pau Casals o Gaudí es van inspirar en els castells a l’hora de crear les seves obres.

 

Activitats durant el cap de setmana del Concurs de Castells

Durant el cap de setmana de l'1 i el 2 d’octubre, el Concurs de Castells omplirà Tarragona de diverses activitats paral·leles. Així, dissabte al migdia se celebrarà la III Diada Internacional amb la participació de cinc colles: els Castellers of London, els Castellers de París, els Xiquets de Copenhagen, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid.

 

La tarda de dissabte, al voltant de la Tarraco Arena se celebrarà la fira de productes castellers i s'instal·larà una pantalla castellera per gaudir de la retransmissió en directe de la jornada de dissabte del Concurs de Castells. La mateixa fira es podrà visitar l'endemà diumenge, on també es podrà seguir la jornada amb la pantalla castellera.

 

Dissabte a la nit, en acabar la primera jornada del Concurs, la plaça dels Carros serà escenari de la Revetlla del Concurs, amb l’actuació en directe dels grups So Nat i Electrogralla, així com una sessió amb PD Peting.

 

Exposicions de temàtica castellera

Les activitats del Concurs de Castells també inclouen dues exposicions de temàtica castellera. Al Mercat Central de Tarragona es pot gaudir de l’exposició 'Castells de ciència', que vincula el fet casteller amb la química, la literatura, la física, l'antropologia, l'arquitectura, la sociologia i la història, a través de sis cartells divulgatius en què s'exposen diferents curiositats amb accés a un codi QR en el qual s’amplia la informació.

 

I a través d’internet es podrà gaudir de l’exposició virtual '90 anys. 90 imatges (1932-2022)'. En aquesta exposició virtual es recullen moments de cadascuna de les 27 edicions celebrades fins al moment. Del període 1932-2008 es recuperen imatges de Josep Casanova Cañete i del Centre d’Imatges de Tarragona, mentre que les imatges del període 2010-2018 són de Mireia Comas, David Oliete, Pau Corcelles i Laia Solanellas, fotògrafs del banc d’imatges castells.photo.

Participació