1 de 10

«La Fira del Vendrell ha d'evolucionar i convertir-se en una festa major petita»

La regidora de Fires del Vendrell, Luz Ramírez, parla en aquesta entrevista amb TarragonaDigital sobre la imminent celebració de la Fira de Santa Teresa i el seu futur

per Marc Guitart, 13 d'octubre de 2022 a les 06:00 |

La Fira de Santa Teresa del Vendrell torna aquest 2022 al seu format habitual, amb la Rambla com a centre neuràlgic. Com el Turismar, el certamen es troba immers en un procés d'evolució per adaptar-se als nous temps. N'hem parlat amb la regidora de Fires, Luz Ramírez, just abans de l'inici de l'actual edició.

 

—Dos anys sense la Fira a la Rambla. Què suposa tornar al centre aquest 2022?

—Suposa tornar a la normalitat. Les administracions també hem de tenir la responsabilitat de fer present aquesta tornada a la normalitat en tot allò amb què podem.

 

—Heu aprofitat aquests dos anys a mig gas per repensar com ha de ser la Fira de Santa Teresa?

—La fira del Vendrell té un component més lúdic i un altre de multisectorial. Abans de la pandèmia, el 2019, vaig poder assistir al congrés de fires de Catalunya i ja es parlava que els certàmens multisectorials estaven en declivi, que patien una crisi que obligava que es transformessin.

Les fires monotemàtiques i consolidades són les que no tenen problema per subsistir, però les multisectorials pateixen els canvis actuals que hi ha amb la manera de comprar, especialment a través d’Internet. Per això les fires cada cop ofereixen més experiències i menys productes. A més a més, amb la pandèmia i la crisi econòmica, molts negocis no han aguantat, i ara mateix costa trobar expositors.

 

—N’Hi ha menys doncs que les últimes edicions?

—Sí, n’hi ha menys, i ha costat molt poder omplir els estands. Hem hagut de retallar els que teníem inicialment.

 

Zona d'alimentaci de la Fira del Vendrell.
La zona d'alimentació torna a la plaça de la Sardana. | Ajuntament del Vendrell

 

—Acabarà desapareixent, doncs, aquest apartat multisectorial?

—La meva opinió personal és que les fires han d’evolucionar més cap a oferir experiències i potenciant el component lúdic, com si fos una festa major petita. La part de menjar, beure i concerts —que enguany ja és més gran— serà el futur. Per això al programa hem afegit monòlegs o una desfilada de gossos en adopció, per contribuir a fer aquesta experiència. No vol dir que hagi de desaparèixer totalment la part multisectorial, però sí que cal que el sector evolucioni i no se centri tant a vendre un producte concret, sinó una experiència per arribar al producte.

 

—I la part de l’automoció?

—Aquesta funciona molt bé sempre. El sector s’ho treballa molt amb ofertes especials i molta gent, si té alguna necessitat, ja s’espera fins que arribi la fira.

 

Espais de la Fira 2022

—Enguany heu augmentat la zona de tasts i degustacions, però l’heu tornat a la plaça Tobies. No hauria estat millor haver-la deixat a la plaça de la Sardana que és més espaiosa?

—A mi la plaça de la Sardana m’agrada molt, però hi ha moltes veus que reclamen que es faci a la Rambla. Sembla que si no es fa allà, no és festa. Aleshores, provarem amb aquest format, amb la carpa i l’horari ampliat, i veurem com funciona.

 

—L’espai del Doctor Robert ha acollit iniciatives diverses les últimes edicions. Està definit o aneu provant? Quin concepte hi ha?

—Sí, havíem fet la Fira d’Abans i altres temes paral·lels. Aquest any hem decidit posar l’escenari infantil perquè les famílies tinguin més espai. D’aquesta manera, a diferència de la Rambla, on hi ha molta gent i xivarri, allà poden estar més espaiats.

 

—Per què heu optat per posar busos llançadora entre el centre i la zona d’atraccions?

—Ho hem fet perquè hem vist la distància que hi havia entre les dues zones i hem pensat sobretot amb la gent gran. Per facilitar-los la mobilitat. És una prova pilot i veurem com funciona.

 

—El que sembla ja consolidat és la fira d’atraccions sense soroll, que s’amplia a dos dies.

—Sí, la gent ho reclama. Fins i tot els mateixos firaires, que estan molt receptius i els agrada molt la iniciativa.

 

Imatge d'arxiu de la Fira del Vendrell.
La Fira de Santa Teresa del Vendrell recupera el seu format habitual. | BP Diari

 

—Si es vol anar cap a aquest concepte de festa major petita, són suficients només dos dies i mig de fira? No s’ha posat sobre la taula recuperar el festiu que es va passar al juliol?

—Aquí hi ha diferents factors, realment ningú m’ha reclamat retornar el festiu a la fira. Però és cert que al juliol potser queden massa dies junts de festa, encara que tot redunda en una Festa Major més lluïda. Aquí teníem el problema que, amb el festiu, els comerços quedaven tancats, quan la fira realment és la festa del comerç. Potser sí que queda una mica justa de dies, però alguns anys també juguem amb la festa del dia 12 d’octubre per allargar-la, que és el que passarà l’any vinent.

 

—L’any que ve hi ha eleccions i no se sap quins canvis hi pot haver al govern i entre els regidors. Aquesta nova direcció de la Fira o el Turismar són compartits pels altres partits?

—Els canvis que s’han fet en aquests dos certàmens han estat canvis tècnics sobretot. Jo puc tenir una fira al cap o un altre regidor en pot tenir una altra, però per això hi ha els tècnics que són els que saben, per exemple, cap a on estan anant totes les fires actualment. Són decisions tècniques que es basen en l’evolució que està tenint el sector. Moltes fires estan morint i hem d’evitar que això passi aquí. Per això anem provant moltes coses noves i allò que funciona ho mantenim i el que no, ho canviem.

Participació