1 de 10

L’Ametller dels Records: Presenten un nou espai al cementiri municipal d'Alcover

Està destinat a recordar i homenatjar als nadons que mai van arribar a veure la llum

per Albert Oliva, 3 de novembre de 2022 a les 09:02 |

L’Ajuntament d’Alcover ha presentat “l’Ametller dels Records”, un nou espai al cementiri municipal per a les famílies que han patit una pèrdua gestacional, perinatal i neonatal. Aquest està destinat a recordar i homenatjar als nadons que mai van arribar a veure la llum o ens van deixar poc després de néixer.

 

En aquesta zona, ubicada a la part nova del cementiri, s’hi ha plantat un ametller, un arbre que des de l’aparició de la flor fins aconseguir el fruit passen exactament nou mesos, el mateix temps que el cicle gestacional dels humans. Però a part d’aquest paral·lelisme,  també és un arbre que floreix molt aviat, fet que li provoca que en algunes ocasions pateixi les gelades tardanes del mes de març-abril, causant una pèrdua de la flor i a conseqüència, una pèrdua del fruit.

 

L’ametller està plantat a l’interior d’un gran estel de pedres blanques i decorat amb 12 estrelles d’acer que simbolitzen els dotze mesos de l’any. L’espai també disposa d’una placa per recordar i visualitzar aquestes pèrdues amb el missatge «No cal que sigui fosc per veure petites estrelles».

 

«Des de l’Ajuntament d’Alcover s’ha cregut absolutament necessari apostar per aquesta iniciativa que contribueix al reconeixement social d’un dol desautoritzat, ja que la nostra societat no reconeix aquests infants i sovint minimitza la seva pèrdua», ha apuntat l’alcalde, Robert Figueras.

 

Es consideren morts gestacionals, perinatals i neonatals les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment al voltant del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o bé en gestacions a partir de les 28 setmanes, durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. La presentació s’ha dut a terme aquest dimarts 1 de novembre a les 13.00 h, en el marc de la festivitat de Tots Sants

Participació