1 de 10

Els Bons Reus tornen el 2023 amb 400.000 euros de pressupost

És una de les mesures incloses al nou Pla d'Impuls Econòmic i Social presentat per l'Ajuntament de Reus

per Jordi Olària Gras, 16 de novembre de 2022 a les 13:10 |

Els Bons Reus tornaran amb una nova edició a principis de l'any vinent. Són una de les mesures incloses al nou Pla d'Impuls Econòmic i Social de l'Ajuntament. S'hi destinaran 400.000 euros amb la previsió que generin un impacte econòmic d'1,5 milions d'euros.

 

Serà la Taula de Comerç local qui estableixi quan es posaran a disposició de la ciutadania, però no serà fins passada la campanya de Nadal. Aquest mateix organisme decidirà si s'agafa el model d'oferir-los a la ciutadania de Reus o d'obrir-los, també, a visitants de fora.

 

Els Bons són una de la vintena d'accions que s'han anunciat aquest dimecres al matí, però de les quals, novament, no se n'han donat detalls. El Pla d'Impuls tindrà un pressupost de 2,4 milions d'euros, la meitat dels quals, a través del pla d'inversions per al 2023. L'objectiu principal és pal·liar els efectes de la inflació i la crisi econòmica actuals.

 

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha admès que «sabem que no és cap solució definitiva, però sí que és una ajuda». Ha definit el Pla com «un escut social per ajudar la ciutadania i el teixit productiu a fer front a l'escalada de preus». També ha recordat els Plans de Reactivació Econòmica i Social executats durant la pandèmia.

 

Un total de nou milions d'euros repartits en dos anys i provinents de recursos propis municipals, com a destacat. Pel que fa a l'actual Pla d'Impuls, ha de servir per fomentar l'ocupació i impulsar l'activitat econòmica. La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, hi ha afegit també la «consciència social».

 

S'ha ideat amb la voluntat de «tenir molt clares quines són les prioritats, anticipar-se a les necessitats i facilitar adaptar-nos». Les accions s'han posat en coneixement de diversos agents econòmics i socials de la ciutat que, segons ha exposat el govern, les han vist amb bons ulls. Una vegada més, serà durant les pròximes setmanes que es vagin presentant i explicant cadascuna de les mesures previstes, que aquest dimecres no s'han volgut detallar.

 

Tornen els Bons Reus amb 400.000 euros de pressupost

La partida més grossa d'aquest pla l'executarà Redessa per millorar els espais de coworking actuals i crear-ne de nous. S'hi destinaran 525.000 euros, per adequar alguns espais de les instal·lacions actuals a les necessitats de les empreses que s'hi poden voler instal·lar. La nova campanya dels Bons Reus serà la segona partida en valor econòmic.

 

Els 400.000 euros que s'hi destinaran són una tercera part del que s'hi va destinar entre 2020 i 2021. De fet equivalen al pressupost de la primera edició de l'any 2020, quan es van expedir 80.000 bons per valor de cinc euros. Cada reusenc podia adquirir-ne quatre per gastar al comerç i la restauració locals i se'n podia fer servir un per cada quinze euros de despesa.

 

El Pla d'Impuls suposarà activar una nova campanya d'ajuts per a la rehabilitació d'habitatges amb 330.000 euros de pressupost. Serviran per millorar l'accessibilitat i l'eficiència energètica dels immobles. La darrera mesura similar va assolir un impacte econòmic satisfactori, però va quedar molt curta pel que fa a la incorporació d'habitatges a la borsa municipal.

 

El Mercat del Carrilet i Reus Espais Vius, beneficiaris del Pla d'Impuls

Amb 270.000 euros s'«accelerarà» la licitació del projecte del nou Mercat del Carrilet, tot i que no s'ha explicat el calendari. L'Ajuntament va comprar la nau de l'avinguda per 850.000 euros i ara cal redactar el projecte d'obres. L'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis ha de licitar tant el projecte bàsic com l'executiu «per poder iniciar la construcció de la nau el més ràpid possible».

 

També es beneficiarà d'aquest Pla d'Impuls el projecte Reus Espais Vius. Se'n va anunciar una segona edició que ha de cobrir els ravals del Pallol i de Martí Folguera. Es tracta d'una ampliació de l'espai, però no de la partida pressupostària, que encara no s'ha esgotat.

 

Ara sí que s'afegirà una tercera fase del projecte amb un increment del pressupost de 192.000 euros. Des del govern no s'ha volgut detallar quina àrea cobrirà aquesta nova edició. Tampoc s'ha concretat l'anunci de la creació d'una Escola d'Oficis, que comptarà amb un pressupost de 175.000 euros.

 

Ha de servir per cobrir la demanda «de perfils professionals relacionats amb determinats oficis». En concret, d'aquells que no la tenen coberta per la falta de relleu generacional i la «manca d'interès de la població jove». La darrera partida superior als 100.000 euros d'aquest pla anirà destinada als polígons industrials.

 

Anuncien un Pla de Regeneració Urbana al barri Fortuny

Amb 125.000 euros de pressupost es faran «accions complementàries» al Pla Director de Polígons Industrials que s'ha de redactar a través del pressupost d'inversions del 2023. Aquest futur document ha de marcar les línies d'actuació als polígons, mentre que les accions incloses al Pla d'Impuls sortiran de l'estudi de necessitats que va fer el govern. Entre la resta d'accions hi destaca un Pla de Regeneració Urbana per al barri Fortuny.

 

Estarà dotat amb 70.000 euros i té per objectiu millorar l'accessibilitat i l'eficiència energètica dels edificis i dels espais públics. És el mateix pressupost que es destinarà a ajuts a l'emprenedoria. Una altra partida, de 50.000 euros, servirà per contractar persones en situació d'atur i amb 35.000 euros es farà un projecte educatiu a la Boca de la Mina.

 

El Pla d'Impuls inclou 30.000 euros per a la investigació i la recerca de programes de la URV. El mateix pressupost que tindrà un conveni de finançament d'economia social i solidària. 25.000 euros aniran destinats a la programació cultural estable a places i carrers i 15.000 més a l'assessorament de PiMEs, microPiMEs i autònoms.

 

Les partides restants es reparteixen entre els 25.000 euros per oferir tres cursos d'alfabetització digital i altres formacions. Una per a empreses sobre comerç digital (10.000 euros) i un taller de certificació digital per a empreses (10.000 euros). Per últim, es farà un curs digital sobre programació estable amb un pressupost de 3.000 euros.

Participació