1 de 10

Un parc fotovoltaic subministrarà energia a la fàbrica de bateries de Mont-roig

L'Ajuntament de Mont-roig i una companyia local negocien la compravenda dels terrenys particulars per a l'empresa sud-coreana ILJIN

per Antonio Ramos Llauradó, 10 de gener de 2023 a les 14:30 |

La planta de l'empresa sud-coreana de components de bateries, ILJIN Materials, a Mont-roig del Camp, tindrà un gran parc fotovoltaic al voltant de les instal·lacions per subministrar energia verda a fàbrica. L'alcalde Fran Morancho ha explicat que el consistori i una empresa local estan negociant amb diversos veïns del municipi la compravenda dels terrenys, que adquirirà la companyia asiàtica, la qual també gestionarà el parc solar.

 

La central solar ocuparà una superfície de 96 hectàrees i caldrà una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (POUM) perquè l'Ajuntament de Mont-roig del Camp no permetia instal·lar plantes fotovoltaiques al terme municipal. Amb el canvi, només s'autoritzaran si són per a autoconsum.

 

La fàbrica de components de bateries té una necessitat energètica «important»

Morancho ha destacat la necessitat energètica «important» de la companyia sud-coreana perquè es tracta d'un tipus d'indústria electrointensiva. En aquest sentit, ha recordat que el parc fotovoltaic era un dels acords perquè aquesta planta s'ubiqués al polígon Els Comellarets de Mont-roig del Camp. Segons ha indicat l'alcalde, els terrenys on es vol implantar el parc solar són camps, sòl rústic que no s'està cultivant.

 

Amb la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana es vol facilitar l'emplaçament de parcs fotovoltaics sempre que siguin per autoconsum. «El que no volem és omplir el territori de parcs solars que generin energia i que se'n vagi a altres llocs», ha defensat.

 

Sobre la data d'obertura prevista pel 2024, Fran Morancho ha dit que «hi intentarem arribar». En aquest sentit, ha assegurat que es reuneixen amb la companyia cada quinze dies i que totes les administracions estan fent «tots els esforços», malgrat les «dificultats» que té un projecte d'aquestes característiques.

 

42 milions d'euros dels Next Generation

Mont-roig del Camp ha rebut 42 milions d'euros dels fons Next Generation, divuit dels quals corresponen al PERTE del vehicle elèctric, com a integrant de la candidatura que encapçala Volkswagen i Seat. A més, el municipi també compta amb onze milions d'euros per reurbanitzar l'N-240 amb un carril bici, un vial per a caminants i cinc noves rotondes.

 

En aquest projecte també es preveu fer una passarel·la de vianants per damunt de l'A-7 i el corredor del Mediterrani. Finalment, deu milions d'euros aniran a un projecte per convertir en una zona per a vianants el litoral de Miami Platja amb espais d'ombres o parcs infantils.

Participació