Baralles, incendis i tràfic de drogues: l'infern davant de l'institut escola Coma-ruga

Les famílies del centre han començat una recollida de signatures i reclamen solucions per acabar amb aquesta situació

01 de febrer del 2023

L'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'institut escola Coma-ruga ha denunciat de nou el problema de les ocupacions al davant del centre. L'AFA ha iniciat una campanya de recollida de signatures a través de change.org, que amb només un dia ha aconseguit 350 firmes. 

 

Es tracta d'una situació que es troba enquistada des de fa molts anys, tal com ja van denunciar veïns de la zona el 2018. Es tracta d'un complex de 26 cases aparellades d'una obra que no es va acabar per l'arribada de la crisi del 2008. L'Ajuntament ni tan sols va arribar a recepcionar les cases i, amb el temps, la situació es va anar degradant.

 

Baralles, incendis, vandalisme i tràfic de drogues

Des de fa anys, molts dels habitatges estan ocupats, alguns per pura necessitat de persones que no tenen llar. Però les famílies dels escolars i els veïns remarquen que altres són ocupacions delictives, i denuncien que hi ha tràfic de drogues. «Els nostres fills no haurien de veure segons quines coses quan van a escola», lamenta la portaveu de l'AFA, Ainhoa Ruiz.

 

Des de fa dos anys, el centre compta també amb alumnes de secundària, fruit de la fusió dels dos centres de primària. Que els joves i adolescents tinguin aquest ambient a tocar del centre genera encara més preocupació a les famílies. «Hi ha baralles molt sovint, així com incendis i alguns robatoris, els professors ja no aparquen davant el complex», explica Ruiz.   

 

El complex de cases ocupades que hi ha al davant de l'institut escola Coma-ruga.
El complex està just al davant de l'institut escola Coma-ruga. | BP Diari

 

La insalubritat produïa per la manca de neteja o el vandalisme són altres dels aspectes que denuncien. Les famílies han decidit fer ara aquesta campanya perquè amb la unió de les dues escoles volen demostrar que tenen «més força». Es mostren profundament «agraïts» als veïns per la resposta que han tingut de manera ràpida.

 

Amb la campanya demanen tres coses a l'Ajuntament, començant perquè denunciï els fets delictius que tenen lloc a la zona. També els commina a redistribuir les persones que realment necessiten un lloc per viure en altres habitatges. Finalment, llencen com a possibilitat que tot l'espai sigui reconvertit en un aparcament, ja que hi ha manca de places a la zona.

 

Propietat de la Sareb

Segons explica l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, a TarragonaDigital, el complex és propietat de la Sareb. Des del consistori han mantingut diferents trobades els últims mesos on s'ha tractat aquest tema. «Ells van posant denúncies al jutjat i s'han fet llançaments, però això no és suficient quan parlem de 26 cases», apunta Martínez.

 

Per això els han demanat que presentin la situació davant la justícia tenint en compte tot el complex. «Tot i que alguna no ho és, la majoria de les ocupacions que hi ha són delictives», remarca l'alcalde. Des de l'Ajuntament han demanat a la Sareb la cessió de l'espai i estan oberts a fer qualsevol actuació a la zona.

 

«El primer és tenir el complex buit i després mirarem què hi fem», afegeix Martínez. El que sí que es farà aviat és dragar tota l'aigua que s'ha acumulat al pàrquing subterrani, que genera molts problemes de salubritat. Mentrestant, la presència de la policia i els Mossos és constant «i diària», segons apunta l'alcalde. 

 

Entrada a una de les escales del bloc.
La deixadesa és evident en molts dels espais del complex. | BP Diari