1 de 10

TGN subvenciona la rehabilitació d'habitatges per incorporar-los a la borsa de lloguer

Dels 43 pisos que han rebut la subvenció en la primera convocatòria dels ajuts, 33 se sumen a la borsa d'SMHAUSA

per Antonio Ramos Llauradó, 2 de febrer de 2023 a les 13:50 |

La consellera d’Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, Eva Miguel, ha presentat aquest dimarts els resultats de la primera convocatòria d’ajuts a la rehabilitació engegada des del Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes (SMHAUSA) que es va iniciar l’any passat. En total s’han rebut 49 sol·licituds, 43 de les quals han estat acceptades. Podran rebre fins al 100% del cost de les obres, fins a un màxim de 18.000 euros.

 

De la resta de sol·licituds presentades, cinc finalment van renunciar i una no va complir amb els requisits. En total, en el marc d’aquests ajuts, des d’SMAHUSA s’atorgaran 672.430, 83 euros. Totes sol·licituds les han presentat persones físiques, excepte un habitatge que és propietat d’una empresa. 

 

Els habitatges que rebran la subvenció estan situats majoritàriament a la Part Alta (13) i a l’Eixample (12), però n’hi ha per totes les zones de la ciutat: Barri del Port (5), Sant Salvador (4), Sant Pere i Sant Pau (3), Bonavista (2), Boscos (1), Serrallo (1), La Floresta (1) i Camp clar (1).

 

S'incorporen 33 pisos a la borsa de lloguer

«El nombre i la procedència de les peticions ens evidencia la necessitat de millorar el parc immobiliari de la ciutat i ens indica les zones on més es requereix, com són la Part Alta i l’Eixample», ha manifestat Miguel, que ha subratllat que des de la conselleria d’Habitatge «estem molt satisfetes amb l’acollida que ha tingut aquesta iniciativa pionera a la ciutat».

 

La consellera ha afegit que «es tracta de pisos, molts d’ells susceptibles d’estar o acabar buits, que seran rehabilitats i posteriorment llogats a un preu per sota de mercat». Miguel ha agraït «l’esforç i el treball per part del personal tècnic d’SMHAUSA, des d’on s’ha fet una atenció personalitzada amb les persones que s’interessaven per aquests ajuts».

 

Entre altres tasques, s’ha treballat en la fidelització de les persones propietàries que ja tenen algun habitatge a la borsa de mediació d’SMHAUSA. Arran d’aquesta convocatòria, 33 nous habitatges s’han incorporat a la borsa, que ara comptarà amb 119 pisos. «Hem de continuar fomentant aquesta borsa perquè si disposa d’una gran quantitat de pisos, podrem incidir en el mercat privat per tal de rebaixar els actuals preus desorbitats», ha dit Miguel.

 

Un cop rehabilitats, els habitatges es lloguen a un preu per sota de mercat

Els ajuts s’adrecen a propietaris que tenen la intenció de posar a punt habitatges, fins a un màxim de 5, per entrar a la borsa de mediació. Un cop rehabilitats, aquests habitatges s’oferiran per llogar a través de la borsa municipal, a preus entre un 10% i un 20% per sota de mercat. A canvi, es donaran garanties als propietaris en el cobrament de les rendes de lloguer, el manteniment de l’habitatge i la gestió del contracte.

 

La borsa de lloguer inclou el servei de mediació, assessorament jurídic i tècnic personalitzat, garantia de compliment de les obligacions contractuals i pagaments així com una assegurança multirisc durant tota la durada del contracte. Dels 43 habitatges que rebran l’ajut d’aquesta primera convocatòria, 11 ja han finalitzat les obres de rehabilitació i resten pendents del tràmit de pagament.

 

Les persones propietàries tenen 6 mesos des de la notificació de la resolució de l’ajut per fer les obres. La subvenció es podrà cobrar quan es justifiquin les factures i el personal tècnic comprovi la realització dels treballs. Les despeses que es poden incloure són les reformes de cuines, banys o instal·lacions.

 

També s’inclouen les intervencions de millora de l’aïllament tèrmic o acústic, el repàs dels elements de l’habitatge deteriorats per una manca de conservació manteniment com pintura, terres, portes, finestres, etc. La subvenció també pot cobrir llicències d’obres, taxes i impostos municipals, amb alguns requisits.

 

Segona convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges

La consellera d’Habitatge ha avançat que s’està treballant per obrir una segona convocatòria d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges. Es podrà obrir gràcies als recursos econòmics sobrants de la primera convocatòria (427.569,17 euros) i a la nova partida d’enguany (230.000 euros) disposant, en total, d’un pressupost de 657.569,17 euros.  

 

«Després de l’èxit obtingut en aquesta primera convocatòria, ara revisarem les bases per millorar-les encara més amb l’objectiu que els habitatges que encara no s’han pogut presentar ho puguin fer i obtenir l’ajuda per a ser rehabilitats», ha explicat Eva Miguel, que ha avançat que també s’està estudiant que aquesta segona convocatòria s’obri a altres col·lectius, com ara a entitats del tercer sector.  

 

La consellera ha assenyalat que «aquesta és la primera vegada que des de l’Ajuntament de Tarragona s’aposta decididament per fomentar la rehabilitació. Aquesta política encaminada a millorar i ampliar el parc públic d’habitatge s’hauria de convertir en un gran pacte i anar més enllà de qualsevol mandat. L’objectiu final és garantir l’accés a un habitatge digne a tothom».  

Participació