Torna la tradició: La galeta de Sant Blai agafa volada a Valls

Avui, molts forns i pastisseries del Camp de Tarragona ofereixen aquest dolç típic del 3 de febrer

Imatge del motlle de blaiet recuperat a Valls.
Imatge del motlle de blaiet recuperat a Valls. | TarragonaDigital
03 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de febrer a les 16:02h

L'endemà de la festa de la Mare de Déu de la Candela, és Sant Blai. Com cada 3 de febrer, moltes pastisseries i forns del Camp de Tarragona s'omplen de Blais o Blaiets, la galeta típica d'aquesta festivitat. Es tracta d'un dolç fet a base de mantega, farina i ous, i aromatitzada amb llimona, canyella o vainilla. Segons la tradició, avui es porta a beneir a l'església, i tradicionalment la gent s’encomanava al sant contra la tos, el mal de gola i els refredats.

 

Reus ja fa dies que se’n veuen a les pastisseries i se’n poden comprar. Els blaiets estan fets de farina, sucre, mantega, aroma de llimona o vainilla, i allò que els dóna el tret d’identitat és la marca amb la imatge de Sant Blai. La imatge més típica dels blaiets és l’estampació d’aquesta figura sobre la galeta, que es fa amb un segell fabricava a la desapareguda Llauneria Mata, el disseny del qual és una creació de l’avi —ara fa més de cent anys— de la darrera propietària de l’establiment. També es poden comprar blaiets amb una capa de xocolata en algunes pastisseries de Reus o Tarragona.

 

El blai torna a les pastisseries de Valls

A Valls, el dolç es va recuperar l'any 2019 i des de llavors ha anat agafant volada. Avui, forns i pastisseries de Valls comercialitzaran la tradicional galeta, ja que diferents establiments s'han implicat en el projecte impulsat pel Centre Cívic de Valls. En concret s'han sumat a la iniciativa els forns i pastisseries Dolça Fantasia, Pa i Degustació Manel, Forn de Pa Santa Magdalena, Pastisseria Valls (Ca les taronges), Cal Cesc, Pa de la Lela, Ca la tieta, Ca l'Estevet (el nostre forn).

 

Fa quatre anys, el Centre Cívic, juntament amb historiadores locals, va iniciar la recuperació d'elements de la gastronomia vallenca, en les que s'ajunta història, tradició i patrimoni femení. El treball va permetre la realització d'un cicle de xerrades, amb el lema "Recuperació de la cuina tradicional vallenca" i es va centrar en dues receptes vinculades amb dates especials del calendari festiu, com són la galeta de Sant Blai (el Blai vallenc) i la Cassola de Dijous Gras. L'objectiu del cicle era el de recuperar les receptes que, amb el pas del temps, havien caigut en l'oblit i posar en valor el paper de la dona en la transmissió i conservació del patrimoni gastronòmic.

 

En el marc del projecte, a banda de la recuperació de la recepta, es va realitzar una reproducció del segell original gràcies a la troballa d'una galeta de 1917 conservada entre la documentació de Mossèn Ribas a l'Arxiu Municipal de Valls. L'elaboració del motlle va anar inicialment a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que va treballar a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana a través de la tecnologia 3D.

Centre C�vic Valls
Imatge de la presentació del motlle | Cedida

Entre les persones que han participat i col·laborat en el procés de recuperació hi ha: Albert Oliva (assessorament històric), Pilar Vives Corbella (historiadora/Vocalia de Dones del Barri Antic de Valls), José Luís Vicente Moreno (seguiment i coordinació del segell i cuiner), Núria Rocamora (cuinera), Josep Maria Solé (director de l'Institut Jaume Huguet), Jesús Rovira (professor del Departament de Fabricació Mecànica del Jaume Huguet), Montserrat Fisas (cuinera, recepta actualitzada del Blai), Jordi Clofent (Plàstics Clofent), Lluís Fisas (Fisas Navarro), Salvador Cabré (Arxiu Municipal), Esperança Amill (cuinera, recepta tradicional casolana), Andreu Plana (dissenyador, reproducció del Blai vallenc de l'Arxiu Municipal) i Manel Garcia (de Motlles Industrials).

 

La recepta per fer blaiets a casa

Aquí us presentem una recepta per elaborar els blaiets reusencs:

Ingredients:

— 125 g de mantega

— 125 g de sucre

— 2 ous sencers

— ratlladures de pell de llimona

— una culleradeta de llevat químic

— 300-350 g de farina

— un rovell d'ou per pintar-los

 

I necessitarem un tallador ovalat i arrissat de les vores i un marcador amb la imatge de Sant Blai (o traça per fer nosaltres la imatge!).

 

Preparació:

Bateu la mantega i el sucre fins que quedi una pasta homogènia. Afegiu-hi els ous i barregeu-ho. Seguidament, afegiu-hi el llevat, les ratlladures de llimona i la farina. Aneu barrejant-ho fins que quedi una pasta llisa i que no s’enganxi. Deixeu reposar aquesta pasta durant una hora a la nevera. Un cop reposada, estireu la pasta amb el corró, marqueu-la amb la imatge de Sant Blai i talleu-la. Pinteu els trossos de pasta amb el rovell d’ou i coeu les galetes al forn —prèviament escalfat— a 160 °C fins que quedin dauradets. Deixeu refredar les galetes i ja teniu els blaiets a punt per menjar!