1 de

El temporal manté tallada la barra del Trabucador per segon dia consecutiu

El Ministeri per a la Transició Ecològica assegura que les actuacions fetes han minimitzat les afectacions a l'istme

per TarragonaDigital, 8 de febrer de 2023 a les 13:46 |

El pas per la barra del Trabucador continua tallat per segon dia consecutiu fruit dels «microtrencaments» provocats pel temporal de Llevant que assota la costa. L'empresa que gestiona les salines de la Trinitat, Infosa, confia poder reparar i recuperar el trànsit de vehicles lleugers a partir d'aquest dijous a la tarda, un cop remeti l'onatge. Els vehicles pesants podrien trigar almenys dos o tres dies per tornar-hi a circular.

 

Per la seva banda, fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica han apuntat que l'espai només s'ha inundat i descarten trencaments importants. En aquest sentit, remarquen que les obres de reforç en marxa de les zones crítiques de la costa del Delta de l'Ebre han permès evitar mals majors.

 

Dos dies d'inactivitat forçada

Amb la previsió que el temporal pugui baixar la seva força durant les pròximes hores i l'aigua del mar acabi remetent, Infosa preveu poder reprendre l'activitat en breu. Creuen que amb l'ajuda de tractors i maquinària petita podran reparar l'accés fins a les salines de la punta de la Banya després de dos dies d'inactivitat forçada.

 

Durant les últimes hores, la força del temporal de Llevant, amb onades d'entre 5 i 6 metres i vents d'uns 60 quilòmetres per hora, ha engrandit alguns dels galatxos i canalots comuniquen el mar obert amb la badia dels Alfacs. Es tracta, però, de "microtrencaments" que no superen els 50 centímetres de profunditat.

 

L'assessor ambiental d'Infosa, Cristian Jensen, creu que al llarg d'aquest dijous a la tarda els vehicles lleugers puguin arribar ja a les salines, mentre que el pas de camions pot trigar encara dos o tres dies més. Jensen ha reiterat que la repetició habitual d'aquesta situació es deu a un istme molt estret, «molt feble», respecte la morfologia i estructura que presentava abans del temporal Gloria al 2019, amb fins a 200 metres d'amplada.

 

El govern espanyol considera que el Trabucador ha resistit prou bé

Per contra, fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica han fet una lectura força més optimista d'aquest episodi. Asseguren que els punts crítics de la costa deltaica, el Trabucador, però també la platja de la Marquesa i l'illa de Buda, han resistit prou bé els embats del mar, tot i que reconeixen que ha estat un episodi curt.

 

Remarquen, en aquest sentit, que les obres encara en marxa per reforçar amb sorres aquests espais han resultat efectives i complert en bona part el seu objectiu, evitant mals majors en aquests punts crítics. En el cas concret del Trabucador, les mateixes fonts asseguren que no s'ha produït cap trencament important de la barra i que únicament s'ha produït un episodi d'inundació.

 

Jenses ha assenyalat que «ells ho minimitzen perquè treballen des d'un despatx i estan secs i sense problemes. Nosaltres que treballem dia a dia i hem de fer la barra diversos cops, que hem d'enviar quinze o 30 camions diaris, ho vivim d'una altra manera. Per a nosaltres la barra és com l'aire que respirem, un espai fluid de tràfic, el nostre cordó umbilical, i que només que ens ho treguin unes hores o dies és una afectació molt greu».

Arxivat a:
General, Ebre, m�teo
Participació