L'explosiva sorpresa que van trobar dos pagesos llaurant el seu camp a la Terra Alta

La Guàrdia Civil va detonar de forma segura els artefactes explosius trobats a Bot i Pinell de Brai

09 de febrer del 2023

La Guàrdia Civil ha localitzat a la Terra Alta tres projectils d'artilleria i dues granades de morter de la Guerra Civil. El Grup d'Especialistes de Desactivació d'Explosius (GEDEX) va detonar-los de forma segura i controlada. Els artefactes explosius van ser localitzats a finals de gener per dos pagesos que estaven fent tasques agrícoles.

 

En fer la troballa, van avisar la Guàrdia Civil, que va establir el perímetre de seguretat per evitar possibles danys personals i va poder certificar que es tractava d'artefactes explosius. Al terme municipal de Bot es va localitzar un projectil d'artilleria del calibre 155 mm, mentre que a Pinell de Brai, dues granades de morter Valero de 81 mm i dos projectils d'artilleria, un de 105 mm i un altre de 65mm.

 

Segons ha explicat la Guàrdia Civil en un comunicat, el material presentava un avançat estat d'oxidació, un fet que augmentava el perill en cas de manipulació indeguda. Els agents van traslladar els artefactes a un lloc segur, evitant riscos per a persones, animals o béns, i van procedir a la seva destrucció de manera controlada.

 

La Guàrdia Civil alerta de la perillositat d'aquests artefactes

La Benemèrita ha recordat que la majoria d'aquest tipus d'artefactes explosius continuen actius. És a dir, que els components d'iniciació i de càrrega explosiva romanen «intactes» al seu interior i, a més, el pas del temps i les condicions nul·les de conservació els fan més perillosos. És per això que es desaconsella totalment qualsevol mena de manipulació.

 

Des de Guàrdia Civil ha remarcat també que no està permesa la tinença, la compra-venda, ni el col·leccionisme d'artefactes explosius o municions de guerra. El cos policial també ha reiterat que, en cap cas, no s'han de manipular els artefactes explosius, i que en cas de troballa cal avisar immediatament les autoritats per evitar possibles danys.