El típic caramel vermell protagonitza el Dijous Gras a Valls

Avui, la majoria de municipis de Tarragona donen el tret de sortida a les festes de Carnaval

Imatge del caramel en una pastisseria
Imatge del caramel en una pastisseria | Albert Oliva
16 de febrer del 2023
Actualitzat a les 9:17h
Tradicionalment, les festes de Carnaval a Catalunya comencen el Dijous Gras o Llarder. I en el cas de Valls, hi ha un element indiscutible que pregona l'arribada de la disbauxa a la ciutat: el caramel vermell. En aquest sentit, avui, les pastisseries, confiteries i forns de pa de la ciutats  posen a la venda aquests dies el tradicional dolç, únic i genuí de la capital de l'Alt Camp.

És una  llaminadura vermella i allargada, feta a base d'aigua, sucre i colorant, típica del Carnaval i dels dies previs a la Quaresma. En compren tant grans com petits, que n'acostumen a dur a l'escola per esmorzar o berenar el dia de Dijous Gras. Entre les dues pastisseries més històriques de la ciutat, amb llarga pràctica d'aquest singular dolç, n'elaboren poc més de 8.000 unitats, una xifra que pretén recuperar el volum de vendes dels anys anteriors a la pandèmia.

Una recepta senzilla


La fórmula per fer el caramel és ben senzilla, però per elaborar aquest dolç de forma cilíndrica suposa un lent procés artesanal. La mescla calenta s'estén sobre una taula, se'n fan tires llargues i es van tallant trossets -fins a un centenar per tirada. Embolicat amb paper vegetal o cel·lofana, es ven a un preu que ronda l'euro.

El Dijous Llarder o  Dijous Gras és el primer dia del Carnaval. I el caramel vermell serveix per donar el tret d'inici a la festivitat. Aquest dijous es considera el dia fort de vendes, dia que els centres escolars  proposen a la canalla que en portin, tot i que ja fa entre dues i tres setmanes que se'n poden comprar. A més, les pastisseries de Valls oferiran aquest dolç dues setmanes més, depenent del ritme de vendes amb la pandèmia.