Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant fa el primer pas per crear un parc eòlic municipal

El projecte suposarà una inversió de 20 MEUR i la construcció de quatre molins a la zona del Coll del Vent

28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:38h
El consistori impulsarà la creació del parc eòlic.
El consistori impulsarà la creació del parc eòlic. | Ramon Aladern
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha constituït formalment la comissió que estudiarà la possibilitat de construir i explotar un parc eòlic municipal. Es tracta d'un pas endavant per a la creació d'una central que projecta quatre aerogeneradors, els quals s'instal·larien en parcel·les de titularitat municipal dins el paratge del Coll del Vent.

El projecte suposarà una inversió aproximada de 20 milions d'euros. Per finançar-la, des del consistori indiquen que podrien recórrer a finançament extern i optar a subvencions. La comissió d'estudi elaborarà una memòria justificativa que es preveu que estigui enllestida en les pròximes setmanes.

Els nous molins s'instal·laran a la zona del Coll del Vent, terrenys situats entre les dues centrals nuclears i la tèrmica, els quals reben la consideració de muntanya comunal, declarada d'utilitat pública.

A més, el fet que el terreny hagi patit diversos incendis en els darrers 30 anys també permet justificar la compatibilitat en el domini públic forestal i la regeneració del bosc, segons indiquen des de l'Ajuntament. A més, el consistori està tramitant la licitació per instal·lar una torre anemomètrica per tal d'acabar de mesurar la força del vent en les parcel·les municipals on es vol ubicar el parc eòlic.

Aprovada la constitució de la comissió


Aquest dilluns, s'ha constituït formalment la comissió d'estudi per construir una central eòlica municipal. Aquesta va ser aprovada amb els vots a favor del PSC, JxCat, Cs i PP; l'abstenció de la FIC i d'ERC i el vot en contra de la CUP, en el plenari del passat desembre.

L'organisme està integrat per l'alcalde i tres membres més del consistori - la secretària, l'interventor i el gerent de l'empresa municipal de promoció econòmica, IDETSA -, així com per tres tècnics externs del sector jurídic i energètic, com són l'exdirectora de l'Institut Català d'Energia, Maite Masià, l'advocat i professor de la facultat de dret d'ESADE, Jaume Marfà, i pel físic especialista en energies renovables i sector eòlic, Santiago Parés.

Tots ells assessoraran l'Ajuntament en la redacció dels estatuts d'una societat mercantil, inicialment de titularitat 100% municipal, la qual tindrà per objecte la construcció, gestió i explotació d'un parc generador d'energia eòlica en terrenys de titularitat municipal. L'empresa es podrà convertir en una societat d'economia mixta amb la incorporació de socis privats provinents del sector elèctric i de ciutadans que vulguin invertir-hi, tal com han detallat fonts municipals.